Yüzme Sporu Nedir? Stilleri, Teknikleri Ve Kuralları Hakkında Bilgi

 

Yüzme Sporu Nedir Stilleri, Teknikleri Ve Kuralları Hakkında BilgiMesafe (50 m’den 1500 m’ye değişen uzunluklar) ne olursa olsun, yüzmede temel amaç parkuru en kısa sürede tamamlamaktır. Her yarış bir yüzüş stili veya dört stilin kombinasyonunu gerektirir: Sırtüstü, kelebek, kurbağalama ve serbest. Bireysel ve takım yarışları vardır; takım yarışları aynı ülkeden dört sporcunun oluşturduğu ekiplerin genelde şampiyona sonunda yaptığı yarışlardır. El Dört ana yüzme yarışı stili vardır; sırtüstü, kelebek, kurbağalama ve serbest. Şu anda her cinsiyete 17 tane olmak üzere toplam 34 olimpik yarış dalı vardır. Olimpiyat Oyunları 1908 yılına kadar ilginç yüzme yarışları barındırmaktaydı: Su altında yüzme, 200 metre engelli yüzme ve dikey daima vb.

Yarışçı Profili

Kollar ve bacaklar kuvvetli olmalıdır. Dayanıklılık hem kısa mesafe hem de uzun mesafe yüzücüleri için gereklidir. Yüzücüler bedenlerinin üst kısmından şekillerinden ayırt edilebilirler; geniş omuzlara ve kalçalara doğru daralan bir vücuttur.

Havuz

Üst düzey şampiyonalarda kullanılan havuzlar 25 m ve 50 m uzunluğunda ve 25 m genişliğindedir. Her biri 2.75 m genişliğinde 8 kulvara bölünür ve 1. ve 8. kulvar dışında ekstradan 40 cm boşluk bulunur. Havuzun her yerinde en az 2 m derinlik olmalı ve su sıcaklığı 25-28° arasında olmalıdır. Kulvarları ayıran iplerin renkleri şu şekilde olmalıdır: 1 ve 8 için iki yeşil, 2, 3, 6 ve 7 için dört mavi ve 4 ve 5 için üç sarı ip.

 

Havuzun iki ucundaki son 5 m’lik bölümlerde kırmızı ip kullanılmalıdır. Ayrıca havuzun her iki duvarına son 15 metrelik kısmındaki ip de diğer bölümlerden farklı bir renkte olmalıdır. Diğer dallarda, mesela atlama dalında meyilli havuzlar kullanılabilir. Başlangıç bölümü 1,2 m ve bitip 1 m’den az olmamak kaydıyla bu havuzlar 2 m’lik 10 kulvara bölünebilir.

Yüzme Yarışı

Birçok farklı yüzme stili vardır ve yarışma kuralları bu stillerin hepsi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Yine de, havuzun tasarımı, yarışların başlaması ve bitişi, yarışlarda zaman tutulması ve hakemler gibi öğeler bütün stiller için aynıdır. Bu kurallar, bu sporun merkez teşkilatı olan Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından koyulur ve uygulanır.

Depar Taşı

Çoğu yarış için yüzücüler depar taşı üzerine çıkarlar. Bu taşlar havuzun başında kulvarların üzerinde bulunur. Start verildiğinde yüzücüler depar taşlarından havuza dalarlar ve yarışa başlarlar.

 

Ne Giyerler

Geleneksel mayolar yerlerini tek parça, bütün vücudu saran mayolara bıraktı. Bu mayolar hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilir ve sürtünmeyi azaltarak yüzücünün suda daha hızlı ilerlemesini Sağlar;

Tam Beden Tek Parça Mayo : Düz, tanı oturan mayolar çoğu olimpik yüzünü tarafından tercih edilir. FINA bu mayoların bilekleri geçmesine izin vermemektedir.

Gözlükleri : Buharlanmayan, çizilmeyen esnek PVC içindeki lensler, yüzücünün yarışma içinde görüşünü koruması için vazgeçilmezdir. Sızıntı yok Bazı gözlüklerin silikon kilitleri olur ve böylece su geçirme tehlikeleri tamamen ortadan kalkar.

Yarış Başlangıcı

Yarışların başlaması çıkış hakemine bağlıdır, o da başhakeme karşı sorumludur. Başhakem start için izin verdiğinde bütün yetki çıkış hakemine geçer. Çıkış hakeminin ilk işareti ile yüzücüler start pozisyonu alırlar. Yüzücüler depar taşlarına çıkıp kendi kulvarlarına yüzlerini döner; sırtüstü yarışlarındaysa başlangıç pozisyonu suyun içinde alınır.

Yarış Süresinin Tutulması : Dünya şampiyonaları ve Olimpiyatlar gibi büyük yarışlarda süre elektronik olarak saniyenin yüzde birine yuvarlanarak tutulur. Her kulvarın 3:40:08 sonuna elektronik dokunma pecileri Pedlerin 30 cm’lik kısmi mutlaka su üstünde bırakılır. Yüzücüler bu pedlere dokunduklarında bağlı oldukları elektronik devreler sayesinde yarış süreleri belirlenir. Ayrıca vakit/kulvar 14:34:56 hakemleri de kendi saatleri ile süre tutarlar ve yarış sonunda bu süreleri ellerindeki kartlara işleyerek şef vakit hakemine verirler.

Hatalı Çıkış

Bu durum, herhangi bir yüzücü çıkış hakemi işaret vermeden yanşa başladığında yaşanır. FINA kurallarına göre hatalı çıkış yapan yarışçı diskalifiye edilir. Hatalı çıkış yaşandığında çıkış hakemi ikinci bir işaret verir ve geri çağırma ipi suya düşer ve yüzücülere haber verir.

Hızlı Dönüşler

Yarışların en önemli bölümü dönüşlerdir. Dönüşler, yüzücüler havuz sonuna geldiklerinde yapılır. İyi bir dönüş tekniği yarışçıya çok önemli zaman farkları 15:42:54 kazandırabilir, Her yüzme farklı bir dönüş stili gerektirir ama serbest stil ve sırtüstü için en temel dönüş şekli takla dönüşüdür. Kurbağalama ve kelebek farklı dönüş teknikleri kullanır.

Teknikler

Yüzüş stilleri temel bazı ilkeler çerçevesinde gelişmiştir. Mesela en yüksek hıza ulaşmak için, üst vücut ve bacaklar su yüzeyine paralel olmalı ve böylece suyun sürtünme gücü minimuma indirilmelidir. Eller ve kollar mümkün olduğunca vücudun önüne doğru uzatılmalıdır, daha ileri uzatılan kollar bir kulaçta daha fazla mesafe kat etmeyi sağlar.

Kurbağalama : Kurbağalamayı yapabilmek iyi bir koordinasyon gerektirir. Kol ve bacak hareketleri eş zamanlı olmalıdır. Kol hareketi önce gelirken onu bacaklar takip etmeli ve daha sonra vücudun ileri doğru kaymasına izin verilmelidir. Yarış depar taşından başlar.

screenshot_1

Sırtüstü : Geriye doğru kulaç atma olarak da bilinir. Yüzücü burada kulaçları sayarak havuzun kalan bölümünü hesaplar. Bu tekniği uygularken yüzücü su yüzeyine yakın durmalıdır. Yarış depar taşından değil havuzun içinde başlar ve bu şekil yan sayfada gösterilmiştir.

screenshot_2

Serbest (Kravl) : Bu en hızlı yüzme stilinde yüzücü kafası suyun içinde olacak şekilde öne doğru kulaç atar ve her 2-3 kulaçta bir kafasını sudan yana doğru çıkararak nefes alır. Hareketler mümkün olduğunca yumuşatılmalı ve bacaklar sürekli çalışmalıdır.

screenshot_3

Kelebek : Bu teknik yüksek bir güç ve dayanıklılık gerektirir, özellikle üst vücutta. Kollar sudan ayrılmalı ve tekrar kuvvetli bir şekilde suya girmelidir. Doğru düzeni tutturmak kolay olmayabilir: Kollar girerken bacaklarla, kollar çıkarken bacaklarla. Kollar vücudun yanına geldiğinde suyun dışına çıkıp nefes al.

screenshot_4

Karışık : Karışık yarışlar bireysel veya 4 kişilik takımlarla yapılır. Her bir takım üyesi en az 50 m yüzer, her bir “ayak” için daha önceden belirlenmiş farklı bir teknik kullanılır.

screenshot_5

 

Yorumlar

Free Porn Video