Su topu suda ve 7 kişilik iki takım (6 oyuncu ve bir kaleci) arasında oynanan bir spordur. Temel amaç topu karşı takımın kalesine sokmaktır. Her gol 1 puan değerindedir ve maç sonunda daha fazla gol atan takım maçı kazanır. Maçlar yedişer dakikalık dört çeyrekten oluşur; gerekirse üçer dakikalık iki uzatma devresi daha oynanır. Su topu rekabet dolu ve zorlu bir spordur, çok hızlı geçer ve çok faul olur; fauller özellikle su altında yapılır ve hakemler bu faulleri de görmeye çalışırlar. Bu spor yüzme, ragbi, voleybol ve güreş karışımıdır. Su topu 1860’lı yıllarda yüzme ile açık alan sporlarının birleştirilmesi sonucu İngiltere’de oynanmaya başlandı. İlk zamanlarda daha çok suda yapılan ragbiye benziyordu: Şiddet dolu ve kuralsızdı. Olimpiyatlarda ilk olarak 1900 yılında oynandı ve erkeklerde 1908’den beri her Olimpiyatta oynanır. Kadınlar ise 2000’den beri Olimpiyatlara katılıyorlar. Su topu özellikle ABD ve Avrupa’da, Macaristan, İtalya ve İspanya’da seviliyor.
Oyuncu Profili
Oyuncuların sprint yapabilecek kadar iyi yüzme yetenekleri olması gerekir. Doğru top tutuşu zaruridir; özellikle şutlar, bedeni suyun dışına iterek yarı havada yapıldığından bunu gerçekleştirmek kolay değildir. Oyuncular diğer oyuncuları durdurmak için ve hücum açısından fiziksel kuvvete ihtiyaç duyarlar.Takım oyunu ve stratejik düşünme de bir diğer gerekliliktir.
Su Topu Havuzu
Olimpiyatlarda kullanılan havuzların ölçüleri burada gösterildiği gibidir. Su en az 1.8 m derinliğinde olmalıdır. Diğer şampiyonalarda yapılan maçlar belki farklı derinliklere sahip havuzlarda yapılabilir. Bazı yüzme havuzları kullanılabilir ama bu havuzların bazı yerlerinde su sığdır; ama bu, sporcuların yere basmasının yasak olduğu bu sporda istenmeyen bir durumdur. Havuzun boyutları ne olursa olsun oyun alanı şamandıralarla belirlenir. Oyun alanında kale çizgileri, 2 metre çizgileri, 4 metre çizgileri ve 7 metre çizgileri orta alanın her iki yanında bulunur.
Oyun Başlangıcı
Su topu maçları dört çeyrek üzerinden oynanır. Her çeyrek başlangıcında iki takım oyuncuları kendi kale çizgilerine geçerler ve hakem topu ortaya bırakır ve her iki takımın oyuncuları da topu kapmak için topa doğru yüzmeye başlarlar. Topa hakim olan taraf hücum yapma şansını kazanır. Hücum yapan takımın kaleye şut çekmesi için 35 saniye süresi vardır, bu sürede atak yapılmazsa top karşı tarafa geçer.
Kim Nerede Oynar?
Kalecilerin orta çizgiyi geçmesi yasaktır. Kaleci hariç diğer oyuncular sahada istediği yere gitmekte serbesttir. Forvet oyuncusu atağı organize ettiği için atak sırasında genelde rakip kalenin önünde bulunur. Diğer 5 oyuncu çevre oyuncuları olarak bilinir. Diğer oyuncular sürekli olarak defansı meşgul ederler ve şut pozisyonu ararlar. Bir yandan da amaçları, olası bir atakta rakiplerini kontrol altında tutabilmektir.
Kıyafet
Bütün sporcular mayo ve numaralandırılmış renkli bone giymek durumundadır. Bu boneler oyuncuları tanımak için kullanılır.
Top
Topun şekli kurallarla belirlenmiştir. Top yuvarlaktır ve su geçirmez plastik çeper, hava basılan iç lastik ve kendiliğinden kapanan siboba sahip olmalıdır. Toplar genelde 400-450 gramdır ve siyah çizgilerle bölünmüş sarı renkte olurlar.
Kurallar
Maçlar yedişer dakikalık 4 devre üzerinden oynanır. Devre aralarında ikişer dakikalık molalar verilir. Her takımın maç içerisinde bir tane 2 dakikalık fazladan mola hakkı vardır. Eğer maç berabere biterse üçer dakikalık iki devre daha oynanır, beraberlik bozulmazsa altın golle bitecek fazladan bir 3 dakika daha oynanır, Sahada yer alan oyuncular topa sadece tek elleriyle dokunurlar ve vuruş yapmak için yumruklarını kullanamazlar. Havuzun dibine veya yan duvarlarına dokunamazlar.
Kaleciler topu iki elleriyle tutabilir, yumrukla vurabilir ve havuzun dibine dokunabilirler, Ama orta çizgiyi geçemezler. oyuncular engellendiklerinde topu suyun içine sokamazlar; bir rakip oyuncu topu tutmuyorsa, onu tutamaz ve itemezler, Eğer şut doğrudan dışarı çıkarsa, top defansa geçer. Eğer top son olarak defans oyuncusuna değerse, hücum yapan taraf 2 metre çizgisinden serbest atış kazanır.
Gol Atma
Top, kale çizgisi ve direklerini tam anlamıyla geçerse gol olarak değer kazanır, Top. kaleye yumruk haricinde vücudun herhangi bir uzvu ile gönderebilir.
Su Yetenekleri
Su topu oyuncularının üstün yüzme yetenekleri ve dayanıklılıkları vardır. Normal bir maç sürecinde 3-5 km yüzebilirler. Fiziksel güç ve esneklik ikili mücadeleler için çok önemlidir. Oyuncular kendi çevrelerine sürekli dikkat etmelidirler, tehlikeler ve fırsatlar havuzun her yerinde sürekli değişir. Bu yüzden, su topunda yüzme yarışlarında görülmeyen yüzme stilleriyle karşılaşabiliriz. Sporcular sürekli olarak başlan suyun üstünde yüzerler, böylece havuzu kontrol edebilirler. Yüzme, paslaşmalar ve gol atmak için kullanılan çeşitli top tutma yetenekleriyle birleşir.
Şut Çekme
Şut çekmenin değişik yolları vardır. Aşırtma toplar, her açıdan baş üzerinden gönderilen bombeli toplardır; bir diğer şut, topu su yüzeyine vurdurmak suretiyle kaleciyi şaşırtma üzerine kuruludur. Hızlı şutlar ise sporcunun tam olarak su üstüne bedenini çıkarması yoluyla atılır.
Top Sürme
Oyuncu ar topu önlerine alarak yüzme suretiyle topu sürerler, Topu sürerken topu tutmamalılar Veya topu suyun altında sürmemelidirler, Top sürmeye çalışan oyunculara mutlaka müdahale edilir.
Paslaşma
En basit paslar bile büyük bir yetenek ister; çünkü pas verirken ve top alınırken sadece tek el kullanılır, Kuru pas, topun suya dokunmadan doğrudan takım arkadaşına gönderilmesidir. Islak pas ise topun su üstüne çarparak takım arkadaşına gitmesidir.
Oyundan İhraç
Oyuncular sert fauller yaptıklarında ceza alır ve 20 saniye özel ayrılmış bölgede beklerler. Sert fauller, oyuncuyu dibe batırma, serbest atışı engelleme, bir oyuncuyu arkadan çekme, hücum oyuncusunu tutma, bilerek bir defans oyuncusuyla temas etmektir. İhraç edilen oyuncu başka bir oyuncuyla değiştirilemez.
Polo Dili
Su topundaki teknik ve taktiklerle ilgili en çok. kullanılan terimlerden bazıları:
Sürücü: Hücum oyuncusu, temel görevi topu gol atılabilecek bir noktaya taşımaktır.
Defans Gardı : Forveti kalesi önünde kontrol eden defans oyuncusu.
Kuyu Adamı : Forvet yerine kullanılan bir diğer terim.
Pres Defans : Forveti kalesi önünde kontrol eden defans oyuncusu.
Fake : Oyuncunun şut çekme pozisyonunda bir anda durup defans oyuncusunun pozisyon almasını sağlaması ve sonrasında boş tarafa hareketlenmesi veya şutunu çekmesidir.
Hücum Kaybı : Hücum süresi İçerisinde topu kullanamamak.
Swım-Off : Oyunun başlangıcında sporcuların yüzerek topu kapma mücadelesi,