Su kayağı yüksek hızlarda yapılan adrenalin yüklü bir spordur. Sporcular bir sürat teknesi tarafından çekilirken, atlayışlar, dönüşler ve hareketler yaparlar ve bunları büyük bir çeviklik ve denge gösterisine çevirirler. Turnuva su kayağı üç yarıştan oluşur; slalom, kayakla atlama ve hareket. Her branşın bir şampiyonu olduğu gibi bir de kadınlarda ve erkeklerde genel klasman şampiyonları vardır. Ayrıca bunların dışında profesyonel yarışlar da düzenlenir: Çıplak ayakla su kayağı, su kayağı yarışması, şov su kayağı vb. Turnuvalar dünyanın her yerinde yaygındır. Özellikle Avustralya, Kanada, İrlanda, Fransa, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri. in Su kayağı halen bir Olimpik spor değildir. Kabul edilmeye en çok yaklaştığı zaman, gösteri amaçlı yapıldığı 1972 Olimpiyat Oyunlarına rastlamıştı. Yakın tarihte de bu konuda bir çalışma beklenmemektedir.
Yarışçı Profili
Turnuva yarışçıları mükemmel bir denge ve güçlü, atletik bir fiziğe ihtiyaç duyarlar. Esneklik farklı hareketleri yapmak için gereklidir, bu yüzden kasları kuvvetlidir. Yine de kas gücü ve dayanıklılık çok önemlidir. Özellikle omuzlar ve sırt kasları çok kuvvetlidir, bu kaslar teknenin çekme kuvvetini karşılamak zorundadır. Su kayakçılarının, kayak üzerinde durabilmek ve güçlü bir kayak pozisyonunu devam ettirebilmek için kullandıkları güçlü bacakları da vardır.
Su Parkurları
Turnuva yarışları her tür suda yapılırken halen nehirler ve göller kullanılmaktadır. Eğer parkurlar çakışıyorsa, kullanılmayan parkurdaki dubalar mutlaka kaldırılmalıdır.
Slalom : Slalom parkuru 259 m uzunluğundadır ve her sporcunun geçeceği 6 duba bulunur. Start ve bitiş çizgisinde de dubalar vardır ve bunlar, diğer dubalardan farklı renktedir. Çıkış kapısı ile İlk duba arası ve son duba ile bitiş arası 29 m’dir. Parkur dubaları arasındaki mesafe ise 47 m’dir. Sürat teknelerinin dubalar arasında giderken geçecekleri çizgiyi gösteren dubalar arası ise 2.5 m’dir. Start ve bitişin 140-180 m gerisinde dönüşlerin yapılacağı dubalar da bulunur.
Ekipman
İlk su kayakları tahtadan yapılmıştır ama günümüz kayakları çok daha gelişmiştir. Çoğu kayak, fiberglas veya karbon fiberden yapılır. Kayakların altında dönüşü kolaylaştıracak ufak bir kanat ve üstünde ise sporcunun ayağına sabitlenen bir bölüm vardır. Ekipman olarak; kayak, halat (en az 18.5 m), tutamak, kask, can yeleği, botlar (giymek için) , alt ve üst kıyafet ( alt kıyafet şort olabilir, üst kıyafet ise yarım kol tişört v.b. giyilebilir).
Atlama
Parkur 180 m’dir, bu stad dubası ile rampa sonundaki uzaklıktır. Rampa tahta veya fiberglastan yapılır; ya cilalıdır ya da özel bir donanım ile üzerinin sürekli ıslak kalması sağlanır. Rampa yüzeyi ayrıca, tamamen düz olmalıdır. 6.4-6.8 m uzunluğunda ve 3.7-4.3 m genişliğindedir. Erkekler için 1.65 m ve 1.80 m, kadınlar içinse 1.50 m ve 1.65 m yüksekliğinde rampalar vardır ve her sporcu kendi seçimini yapar. Rampa sonrasında ise mesafeyi ölçmek için dubalar bulunur.
Turnuva Yarışları
Standart yarışlar üçe ayrılır: Slalom, atlama ve hareket. Her yarış eleme ve final bölümünden oluşur. Slalomda, finalde en kısa halat çizgisini kullanarak en fazla duba geçen kazanır. Atlamada, finalde en uzağa atlayan kazanır. Harekette, finalde 20 saniyelik iki geçişin herhangi birinde en yüksek skoru elde eden kazanır. Her sporcunun genel klasman skoru, herbir disiplinde gösterdiği en iyi performans puanlarının toplanmasıyla elde edilir. Bu işlem daha önceden belirlenmiş bir formüle göre yapılır.
Slalom : Sporcu, slalern parkuru boyunca çekilir ve 6 dubayı dışarıdan geçip çıkış kapısına ulaşır, geri döner ve aynı şeyi tersten yapar. Sporcular elemelerde 3 hakka sahiptir, finale kalırlarsa 3 hak daha kazanırlar. Her hakları için halat boyu biraz daha kısaltılır, böylece iş daha da zorlaştırılır. Bir dubayı geçmek için kayakçı, dubanın ya tamamının ya da bir bölümünün dışından geçmelidir. içeriden veya bir parça içeriden geçiş sayılmaz. Her hak, duba kaçırılınca veya kapı kaçırılınca sona erer.
Kayakla Atlama : Bir sürat motoru arkasında çekilirken sporcu rampaya maksimum hızla gidebileceği rotayı bulur. Bu rota genelde “S” şeklindedir. Bu rota motorun çizgisini keser ve sonuçta rampaya bir sapan etkisi yapar. Bu hareket yaklaşma hızını 100 km/s’ye çıkarır. Sporcu daha sonra rampadan çıkar ve uzun süre havada gider, atlayışın geçerli olması için düzgün bir iniş de gereklidir.
Hareket Teknikleri
Bir hareket tutma dönme, atlama ve spin gibi bir çok öğe içerir. Spin ve atlamaların daha çok olduğu hareketler en yüksek puan alan hareketlerdir. “Wake turn” olarak bilinen ve motor çizgisinden geçerken yapılan, veya “water-turn” olarak bilinen ve su yüzeyinde yapılan spinler vardır. Bir spin sırasında sporcu 180 dereceden 900 dereceye kadar dönebilir. “Step over” halaf çizgisi üzerinden atlayıp spin veya spinlerle birleştirilen bir harekette, Back flip ve forward flipler de yine aynı şekilde kullanılır, bunlarda temel gösterge kayağın tam olarak sporcunun kafası üzerinden geçmesidir.