Solunumun aksaması ya da durması çocuğunuz için akut bir tehlike oluşturur: Birkaç dakika oksijen eksikliği bile, beyin hücrelerinin ciddi şekilde zarar görmesine neden olur. Çocuğunuzu bilinci kapalı bir halde bulursanız, ilkönce nefes alıp almadığını kontrol edin. Solunumun belirgin bir göstergesi göğüs kafesinin inip kalkmasıdır. Solunumu kontrol etmek için, bir elinizi yanlamasına kaburganın alt kısmma, diğerini mide boşluğuna koyun. Göğüs kafesinin hareketini hissetmek için en uygun bölge burasıdır. Solunumun durduğuna işaret eden bir diğer gösterge dudak ve tırnakların morarmasıdır, bazen bütün yüz morarabilir. Solunum durduysa ya da duracağına dair işaretler varsa, hemen suni solunum uygulayın.
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Başlangıçta nefes darlığı 2) Bilinç kaybı 3) Dudaklar ve tırnak yataklarında solma ya da morarma
İlk Yardım Önlemleri: Solunumun durması halinde, mümkünse acil yardım için telefona sizden başkasını yollayın ve kıymetli zamanınızı buna harcamayın! Hemen suni solunuma başlayın. Suni solunum esnasında (bebekler dışında) hastanın kafası olabildiğince enseye doğru çekilmeli ve sıkı tutulmalıdır. Böylece solunum yolları açılır ve bazen sırf bu önlemle bile nefes yeniden düzene girer.
Solunum başlamıyorsa, ağız ve gırtlak bölgesindeki kusmuk ve yabancı cisimleri temizleyin. Suni solunum sakin bir hızla, sizin nefes ritminize göre uygulanır ve çocuk kendi başına nefes almaya başlayınca kesilir. Sadece bebek ve küçük çocuklarda nefes ritmi daha hızlıdır, onlar dakikada 30 kere nefes alır. Yani sizin bir saniye nefes almanız, bir saniye suni solunum uygulamanız gerekir. Yine sonuç alamıyorsanız, solunum yollarını bir kez daha temizleyin ve yeniden solunum yaptırın.
Zaman kaybetmeyin: Her 60 saniyede bir çocuğunuzun hayatta kalma şansı yüzde 15 ila 20 azalır! Çocuğun nabzını kontrol etmeyi de unutmayın.
Not: Suni solunum yaparken kafayı sıkıca tutun.