Çocuk diyabeti (Tip 1 şeker hastalığı) neredeyse bütün vakalarda doğuştan gelen bir ensülin eksikliğinden kaynaklanır. Ensülin dolaşan şeker türü olan glikozun hücrelere taşınmasını sağlayarak kan şekeri düzeyimizi düzenler. Ensülin eksikliği durumunda hücrelere enerji gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar glikoz gitmez, bu yüzden de şeker kanda birikir (hiperglisemi). Vücut idrar yoluyla şeker fazlasını atmaya çalışır, bu da aşırı idrar üretilmesine ve nihayetinde vücudun kurumasına neden olur. Hücreler enerjiyi şeker yoluyla sağlayamadığından, protein ve yağ yakmaya başlar. Yağ ve kas dokusu erir.
Kanı ve dokuları aşırı asitli bir hale getiren ketonlar oluşur ve bunlar yaşamsal tehlike arz eden diyabet komasına yol açabilir. Şeker hastası bir çocuk çok susar ve sürekli tuvalete gider. Yorgundur, zayıflar ve okul performansı düşer. Hastalık hızlı ilerliyorsa, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve bazı durumlarda bilinç kaybı da hastalık tablosuna eklenebilir.
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Aşırı susama 2) Çok miktarlarda idrar 3) Yorgunluk ve kilo kaybı
Doktora Gitmek Gerekir mi: En küçük bir şeker hastalığı şüphesi taşıyorsanız, lütfen hemen doktora gidin.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: idrar testi yapılarak idrardaki şeker, kan testi yapılarak kandaki glikoz düzeyi saptanır. Şeker hastası çocukların yaşamları boyunca vücutlarının eksik üretttiği ensülini iğne yoluyla almaları gerekir. Ensülin iğnesi yapması zorunludur, çünkü ensülini yutacak olurlarsa, midedeki sindirim sıvıları tarafından etkisiz hale getirilecektir. Bir çocukta şeker hastalığı yeni çıkıyorsa, ilk tedavisi hastanede yapılmalıdır.
Böylece kan şekeri düzeyi tam olarak saptanabilir ve hastanede kendine nasıl iğne yapacağını ve kan şekerini nasıl kontrol altında tutabileceğini öğrenir. Pek çok ülkede diyabet hastası çocuklar için özel merkezler bulunmaktadır. Türkiye’de de Türkiye Diyabet Vakfı’nın bünyesinde küçük diyabet hastalarıyla ilgilenen özel bir ünite vardır. ilaç endüstrisi ağızdan sprey şeklinde alınabilecek bir ensülin ilacı geliştirebilmek için araştırmaları sürdürmektedir.
Sizin Yapabilecekleriniz: Şeker hastası olan çocuğunuzun yaşamını olabildiğince normal bir şekilde sürdürmesine çalışın; ona özel muamele göstermeyin! Çocuğunuzun iğnelerini düzenli yapmasına ve kan şekeri kontrollerinin düzenli yapılmasına özen gösterin, ama tedavisini olabildiğince kendisinin üstlenmesine çaba gösterin. Çocuğunuzu şeker hastalığı hasta okullarına ya da diyabet kamplarına gönderin.