Jimnastik ve balenin bu kombinasyonunda, yarışmacılar, bireysel olarak ya da takımlar halinde, müzik eşliğinde zarif bir şekilde koreograflanmış gösterilerini sergilerler. Gösteri sırasında farklı el aparatları kullanabilirler: Sopa, halka, top, ip veya kurdele gibi, Japonya’dan birkaç erkek sporcu bulunsa da, bu dala kadınlar hâkimdir. Ritmik jimnastik yarışları ulusal ve uluslararası seviyede gerçekleşir; disiplin 1984’te olimpiyat sporlarına eklenmiştir. Ritmik jimnastik dünya denetim merkezi, yarış kurallarını belirleyen ve hakemleri eğiten Uluslararası Jimnastik Federasyonu’dur. El Artistik jimnastığin kullandığı tarz akrobatik hareketlerini, ritmik jimnastik hakemleri zorunlu olarak onaylamayabilirler ve amut gibi bazı hareketler yarışlarda yasaklanmıştır.
Yarışçı Profili
Her jimnastik disiplininde olduğu gibi yarışçıların güçlü ve esnek bedenleri olması gerekir. Bunun yanı sıra, ritmik jimnastikçilerin aparatı ustaca idare eden hassas uyumlu elleri, göz koordinasyonu ve müzik ve ritme sezisel takdiri olması gerekir.
Performans Alanı
Platform olarak bilinen bu döşeli alan, jimnastik yer hareketlerinde kullanılan alana benzer, fakat daha geniştir. Tavan zeminden en az 8 m yükseklikte olmalıdır ve 10 m yükseklik tercih edilir, böylelikle aletin parçaları mümkün olduğu kadar yükseğe fırlatılabilsin.
Performans Parametreleri
Her gösteriye yarışçı tarafından seçilmiş bir müzik eşlik eder, bireylerin gösterileri 75-90 saniye takımlarınki ise 135-150 saniye sürmelidir. Jimnastikçiler beş parça aletin dördünü kullanırlar, her yıl sporun denetim merkezi hangi aletin kullanılmayacağına karar verir.
Hüküm Koltuğunda Oturmak: Hakemlerin sayısı değişse de, hiçbir zaman beşten aşağı olmamıştır. Hakemlerden biri ya da bir hakem grubu gösterinin zorluk derecesini dikkate alır, diğeri koreograf ve yaratıcılığı göz önünde bulundurur ve üçüncüsü gösterinin nasıl icra edildiğini ve kaç tane teknik hata yapıldığını değerlendirir. Bir hakem koordinatörü heyeti denetler ve notları toplarken, baş hakem ise tüm yarışı idare eder ve herhangi bir tartışmada son sözü söyleme hakkına sahiptir.
Puanlama
Bireysel yarışlarda kullanılan aparatın her bir parçasından alınabilecek maksimum olası skor, icra ve kombinasyon için maksimum 10 puan ve teknik zorluk ve yaratıcılığın ortalaması olarak maksimum 10 puanın toplamı olan, 20 puandır, Grup yarışmalarında, takımın toplam puanı için jimnastikçilerin sayıları toplanır.
Aletler
Aletlerin kullanış kuralları ve gereklilikleri belirlenmiştir ve her parçanın özel fiziksel ve entelektüel talepleri mevcuttur. Halat, atlama ve sıçrayışları gerektiren canlı ve dinamik bir alettir. Sopalar jimnastikçinin koordinasyonunu test ederken, toplar daha kibar, daha lirik ve muhtemelen birlikte performans gerçekleştirilebilecek en kolay parçalardır. Kurdele ile havada göz kamaştırıcı renkli imgeler yaratmak için bir sporcunun zarafet ve hünere ihtiyacı vardır. Çember’ tutmak muhtemelen en önemli teknik beceriyi gerektirir.
İlk olarak sopalar ve toplar tahtadan, çemberler lastikten, halatlar kendirden ve kurdele satenden yapılmıştı; bugün ise neredeyse hepsi plastik gibi sentetik maddelerden yapılmaktadır.
Kostüm Kuralları
Kostüm kuralları çok serttir ve yarışçılar bunlara uymadıkları takdirde puan kaybedebilirler. Teçhizat (ve aletler) altın, gümüş veya bronz renginde olamaz. Mayonun desenini ve malzemesini, hatta giysinin bacak ve yaka biçimi kesimini de belirleyen kurallar vardır. Mücevher ya da uyumsuz bir saç bandı takıldığı zaman puan kırılır. Bir grup gösterisinde, jimnastikçiler benzer kostümleri giymelidirler.