Oryantiring Nedir? Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir? Hakkında Bilgi

 

Oryantiring Nedir Nasıl Oynanır Kuralları Nelerdir Hakkında BilgiOryantiring, yarışçıların ellerinde harita ve pusulayla, aşina olmadıkları bir güzergâh üzerinde, kontrol noktaları arasında yol aldığı bir kir koşusudur. Bitiş çizgisine ilk varan ya da zamanlı yarışlarda, belirli bir zaman içinde en çok kontrol noktasını geçen kişi ya da takım kazanır. El Her yıl düzenlenen dünya şampiyonalarında, dört değişik süreli orienteering yarışı yapılır: erkekler için 90-100 dakika, kadınlar için 70- 80 dakika olan uzun mesafe yarışı; 30-35 dakika süren orta mesafe yarışı ve 10-12 dakikalık bayrak yarışı. Yarışların çoğu yaya olarak yapılır, ama kimi yarışlarda dağ bisikletler’ veya kayaklar da kullanılır.

Yarışçı Profili

Başarılı oryantiringçiler, uzun mesafe koşucularında olan dayanıklılığa ve hıza sahiptir. Hareket esnasında haritayı okuyabilmeli, pusulaya bakabilmeli ve yol bulma konusunda uzman olmalıdırlar. Oryantiringciler, gerek dik, kayalık bir araziyle veya bataklıklarla karşılaştıklarında, gerek yollarda ve pistlerde, önceliklerini iyi seçmeye hazır olmalıdırlar.

Sürpriz Unsuru

Yarışcılar, belli bir güzergâhi nasıl alacaklarını önceden planlayamazlar. Haritayı ilk olarak toplanma yerine gelince, başlama çizgisinden kısa bir mesafe önce görürler. Bütün yarışçılar, ayni zamanda ya da bir-iki dakika arayla yarışa başlar.

 

Güzergahta Kalmak

Oryantiring haritasında belirli noktalar işaretlenmiştir, fakat aralarındaki yol belli değildir. Üçgen bir işaret başlangıç noktasını, Çift daireyse bitişi gösterir. Tek daire, yarışçıların uğramak zorunda oldukları kontrol noktalarını simgeler. Kontrol noktaları, kırmızı-beyaz ya da turuncu-beyaz bayraklarla işaretlenmiştir. Sürat koşusu olarak yapılan oryantiring yarışları için, şehir parkları ya da şehrin diğer mekanları kullanılabilir. Gece yapılan yarışlarda, kontrol noktaların; belirten işaretler ya fosforlu ya da ışığı yansıtan başka bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Yarışçılar da görmelerine yardımcı olacak fenerli başlıklar takabilirler.

Teçhizat

Bir harita ve pusula, oryantiringin olmazsa olmaz teçhizatıdır. Yarışçılar, kontrol noktalarında genelde imzaların atarlar, ama bazen parmaklarına yüzük (dibber) denilen elektronik imza aletleri de takarlar. Geceleri, yarışçılar, acil durum anlarında dikkati çekebilmek için yanlarında birer düdük taşırlar.

Yanıltan Arazi

İki nokta arasındaki en kısa yol düz bir çizgidir, ama bu düz çizgi her zaman en hızlı alınacak yol değildir, Yarış organizatörleri, çoğunlukla, yarışçıların etrafında dolaşacakları kontrol noktaları arasında oluk ve akıntı gibi engeller olmasına özen gösterirler. Oryantiringciler, araziyi anlamak ve kontrol noktaları arasında bir güzergâh seçmek için haritaya başvururlar. Konumlarını tespit etmek ve doğru yönü bulmak için de pusulayı kullanırlar. Arazide kimi kolay tanınabilir başvuru noktaları belirleyip kerteriz de alabilirler.

 
 

Yorumlar

Free Porn Video