Gırtlak iltihabı (larenjit) genellikle daha sonra nefes borusunu da saran virüslerden kaynaklanır. İltihabın kapılmasından bir kaç gün sonra kuru, sert, havlarcasına öksürük ve ses kısıklığı görülür. Bazen öksürük sessiz (afonik) olur. Ses kısıhr, bazen tamamen gidebilir, bu gibi durumlarda hasta ancak fısıldayarak konuşabilir. Bazı çocuklar ateşlenir. Bu hastalığın özel bir türü olan epiglotit, üst ses tellerinin iltihabı demektir ve hayati tehlike taşır. Bu hastalıkta öksürük olmaz, ama çocuk konuşurken boğazına büyük kütleler takılıyormuş gibidir. Bu hastalıkta boğulma tehlikesi olduğundan, hemen doktora ya da acil servise gitmelisiniz!
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Kuru öksürük 2) Ses kısıklığı 3) Ateş
Komplikasyonlar: Özellikle bebekler ve küçük çocuklarda mukozanın şişmesi sonucu Krupp hastalığı gelişebilir.
Doktora Gitmek Gerekir mi: Çocuğunuz iki günden daha uzun bir süre afonik (ses çıkarmadan) öksürüyorsa, doktora gitmelisiniz.
Fakat Dikkat: Aniden gelen, kuvvetli, kuru öksürük çocuğun yabancı bir madde yuttuğunun ve bunun boğazına takıldığının belirtisi de olabilir.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: Doktorunuz çocuğunuzda boğmaca ya da epiglotit olup olmadığına ya da yabancı bir madde yutup yutmadığına bakacaktır. Balgam sökücü ve öksürüğü hafifletici ilaçlar verebilir.
Sizin Yapabilecekleriniz: Çocuğunuzun ateşi yoksa, onu açık havaya çıkarın. Dışarıda soğuk bir rüzgâr varsa, burun ve ağzını örtecek şekilde atkı takın. Okula gitmeye devam edebilir, ama spor dersinden izinli olması gerekir. Az ve kısık sesle konuşmak, gırtlak iltihabının daha çabuk iyileşmesini Sağlar.
Evde Hazırlanan İlaçlar: Ev yapımı öksürük şurubu balgamı çözer ve öksürük dürtüsünü hafifletir. Tuz çözeltisiyle enhalasyon yapmak da işe yarar.