Bu sistem kaslar, kemikler ve eklemlerden oluşur. Kas-iskelet sisteminin temel işlevi vücut ve organların hareketini sağlamak ve kalp, akciğer, beyin gibi yaşamsal organları, ana damar ve sinirleri korumaktır.
Kaslar: Kas lifi denilen özelleşmiş hücrelerden oluşur ve bu hücrelerin temel işlevi kasılabilmeleridir. kemiklere bağlanırlar ya da iç organların, kan damarlarının yapısında yer alırlar. Kasların eklem ve kemiklerle birlikte işlevi hareketi sağlar. Kasların diğer bir işlevi de vücutta ısı oluşumunu sağlamaktır. Vücuttaki ısının yaklaşık % 85’i kasların kasılması sonucunda oluşur. Kasların kasılmasını sinir uyarıları Sağlar. İstendiği zaman ve istendiği şekilde hareketi sağlayan kaslara “istemli kasılan kaslar”denir. Kol, bacak, baş, boyun, parmak, göz kapağı kasları bu tip kaslardır. İsteğimiz dışında ömür boyu aralıksız olarak çalışan kalp, kan damarları, solunum organları, mide, bağırsak kasları “istemsiz kasılan kaslar”dır. Bu kasların kasılması otonom (istemsiz) sinir sisteminin kontrolündedir.
Kemikler: Besin tüketen, kan ihtiyacı olan canlı dokulardır. Kemikler kasları, kan damarların, sinirleri destekleyen ve beyin, kalp, akciğer gibi organları koruyan ve “iskelet” olarak bilinen sert bir çatı oluştururlar. Kemikler kaslar ve eklemlerle birlikte vücudun hareketini sağlar. Kırmızı kemik iliği kan hücrelerinin yapımında rol alır.