Kişinin solunumu durduysa ve boynunda ya da şakaklarında nabız atmıyorsa, kalbinin durduğunu düşünebilirsiniz. Göz bebekleri genişler. Kişinin göz kapaklarını kısaca kaparsanız, normalde gözler yeniden açıldığında göz bebekleri kısılır. Kalbi durduysa, göz bebekleri artık tepki vermez ve geniş kalır. Sakin kalmaya çalışın: Belki kişi yaşamını sizin doğru şekilde müdahale etmenize borçlu olacaktır. Bu durumda dış kalp masajı ve suni solunum yapmanız gerekir. Bu önlemleri ancak doktorların eğitim verdiği ilk yardım kurslarında, bu iş için hazırlanmış alıştırma mankenlerinde uygulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sakın kalp-akciğer sistemini hayata döndürme uygulamalarını sağlıklı bir çocuk üstünde uygulamaya kalkmayın. Aksi takdirde tehlikeli yaralanmalar meydana gelebilir.
İlk Yardım Önlemleri: Dış kalp masajında çocuk sert bir zemine, mümkünse yere, sırtüstü yatırılır. Bebeklerde iki elinizle göğüs kafesini kavrayıp iki başparmağınızla bastırın, daha büyük çocuklarda elinizin ayasıyla ritmik bir şekilde göğüs kemiğinin alt kısmına, dakikada 80 ila 100 kere bastırın. Çocuğun yaşına göre, iki ila dört santimetre bastırın.
Dikkat: Kaburga kemiklerini kırmayın! Her ritmik bastırma hareketinden sonra, göğüs kafesinin yeniden genişleyebilmesi için, elinizi kısa süreliğine üstünden kaldırın. Kalp masajı ve suni solunum dönüşümlü olarak yapılır: 30 kez bastırarak masaj yaptıktan sonra, iki suni solunum yaptırılır. Her zaman suni solunumla başlayın.