İstiklal Marşının Kabulü Hakkında Bilgi

 

Özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna savaşan Türk milleti için I. İnönü Savaşı’nda kazanılan zafer büyük bir gurur kaynağı olmuştu. Ancak milletimizin bu gururunu ve coşkusunu dile getirecek bir milli marşı yoktu. Bu eksiklik Mustafa Kemal’in başkanlık ettiği hükümet toplantılarından birinde gündeme getirildi. Toplantıda Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık tutkusunu yansıtacak bir milli marşın yazılmasına karar verildi. Bunun için de para ödüllü bir yarışma düzenlendi.

0 günlerde başta Mustafa Kemal olmak üzere pek çok insan bu iş için en uygun kişinin ünlü şairimiz Mehmet Akif olacağını düşünüyordu. Ancak Mehmet Akif, milli marşın ödül karşılığında yazılmasını doğru bulmadığı için bu yarışmaya katılmadı. Bunun üzerine zamanın Milli Eğitim Bakanı (Maarif Vekili) Hamdullah Suphi Bey para ödülünün kaldırılacağını söyleyerek Mehmet Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı.

Yarışmaya 724 şiir katıldı. Şiirler Mecliste kurulan bir komisyon tarafından incelendi. İnceleme sonucunda aralarında Mehmet Akifin “istiklal Marşı” adlı şiirinin de bulunduğu yedi eserin Meclis kürsüsünden okunmasına karar verildi. İlk önce Mehmet Akif’ in şiiri okundu.

 

Hamdullah Suphi Bey tarafından okunan şiir daha ilk mısrasında büyük bir alkış tufanıya karşılandı. Şiir istek üzerine dört defa daha okunarak her defasında çoşku ve heyecan içindeki milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Aranan eser bulunmuştu. Meclis kararı ile kalan eserlerin okunmasına gerek görülmedi. Mehmet Akif’ in “İstiklal Marşı” adlı şiiri TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda milli marşımız olarak kabul edildi,

İstiklâl Marşı, vatanımız ve bağımsızlığımız uğruna cephelerde şehit düşen kahraman atalarımızın sesidir, Bu nedenle bizler İstiklal Marşımızı her zaman ayakta, hazır ol duruşunda ve gururla söyleriz. Milli marşımız yazılışı, kabul edilişi ve anlamıyla benzersiz bir eserdir.

 

Yorumlar

Free Porn Video