Göz küresi, yağ ve bağ dokusunun içine yerleşmiş bir şekilde, kafatası kemiklerinden oluşan göz boşluğunda bulunur. Göz küresi dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur: Sert bir tabaka olan ve gözakı adı verilen, ön tarafta saydam kornea tabakasına dönüşen dış tabaka; ortada gözün renkli bölümü (iris) ve gözü besleyen kan damarlarını barındıran damar tabaka ve iç tabaka olan, ışığa duyarlı ağ tabaka (retina). Retina tabakasında ışık uyaranları sinirler tarafından taşınan sinyallere dönüştürülür ve görme sinirleri üzerinden, beyindeki görme merkezine aktarılır. Ağ tabakanın karanlık ve aydınlığın seçilmesinden sorumlu duyu hücreleri çomak adı verilen, iğne şeklinde hücrelerdir.
Havuç ya da çam kozalağına benzeyen ve koni adı verilen duyu hücreleriyse renkleri görmemizi Sağlar. Göz küresinin ön kısmında, ağ tabakadaki pupilla (göz bebeği) adı verilen bir açıklıktan ışık gözün içine düşer. Göz bebeği, giren ışığa göre ayarını yapar: Aydınlık ışıkta daralır, loş ışıkta genişler. Işınlar göz akından ve göz bebeğinden geçerek, ışınları bir demet halinde toplayan ve ağtabakanın üstünde net bir resim oluşmasını sağlayan ve lens adı verilen göz merceğine düşer. Bu resmin oluşturulması için göz merceği ışığı kırma gücünü değiştirebilir:
Bir şeye yakından bakıldığı zaman lens kasları büzüşür ve yüzeyi bombeleşir, uzağa bakıldığında kaslar gevşer ve lens yassılaşır. Göz merceğiyle ve ağ tabaka arasında su gibi renksiz, jelatinimsi bir madde olan corpus vitreum (camsı cisim) bulunur. Her gözde, göz küresinin dört bir yana hareket etmesini sağlayan altı göz kası vardır. Ucunda kirpiklerin olduğu göz kapakları gözü dış etkilerden korur. Göz kapaklarının içi konjunktiva denen saydam bir zarla kaplanmıştır. Gözün üst dış köşesinde gözyaşı bezi bulunur. Gözyaşı bezi, gözün kırpılmasıyla tüm göz küresine yayılan ve gözü nemli tutan göz yaşını üretir. Daha sonra bu sıvı gözün iç köşesindeki gözyaşı torbasında toplanır ve gözyaşı kanalı üzerinden burun bölgesine akıtılır.
Görme Becerisinin Gelişimi: Yaklaşık ikinci aydan itibaren bebekler bakışlarını nesnelere sabitleyebilir, üçüncü aydan itibaren de bunları gözleriyle takip edebilir. Görme becerisi ancak beş yaşında tamamen olgunlaşır.