İnsan ancak ağ tabakaya düşen resim net olduğunda iyi görür. Örneğin göz küresi fazla uzun ya da kısa olduğu veya dış tabaka eğrildiği için ışınlar ağ tabakanın üstünde olması gerektiği gibi bir araya getirilemezse, görme yetisi azalır.
Üç buçuk yaşından sonraki koruyucu muayenelerde doktor çocuğunuzun iyi görüp görmediğini kontrol etmeye başlar. Yine de çocuğunuzun görme becerisinde bir sorun olduğunu hissediyorsanız, onu bir göz doktoruna götürün. Göz doktoru gerekiyorsa çocuğunuza gözlük verebilir.
Hipermetropluk: Doğuştan hipermetrop olan kişilerde göz merceğinin ışığı kırma yetisinde bir sorun vardır. Hipermetroplar uzağı iyi görür, ama yakını net göremez. Gözlerin arka bölgesi merceğin ışığı kırabilmesi için fazla kısadır ve bu yüzden ağ tabakanın üstünde net bir resim oluşamaz. Bu görme sorununun dengelenmesi için ışığı toplayıcı gözlük kullanılır.
Miyopluk: Miyoplarda göz uzaktaki nesneleri seçemez. Gözün odak noktası normalde olması gerektiği gibi ağ tabakanın üstünde değil, önünde kalır ve bu yüzden nesneler net bir şekilde ağ tabakanın üstünde biçimlenemez. Bunun nedeni göz küresinin fazla uzun olması ya da göz merceğinin ışığı kırma kuvvetinin fazla olması olabilir. Işığı dağıtan bir gözlükle bu sorun düzeltilir.
Astigmat: Astigmatta dış tabakanın ya da göz merceğinin küresel yapısı düzensizdir. Bu yüzden nesneler net bir şekilde ağ tabakanın üstünde biçimlenemez. Kişi ne uzağı, ne de yakını net görebilir. Bu sorun miyop ya da hipermetropta olduğu kadar kolay çözülemez. Özel silindirik camlar ya da kontakt lensler yardımıyla görüş netliğinin olabildiğince sağlanmasına çalışılır.
Renk Körlüğü: Erkek çocukların yaklaşık yüzde sekizinde, kız çocukların da yüzde bire yakınında doğuştan gelen, tedavisi mümkün olmayan bir renk körlüğüne rastlanır. En sık görüleni kırmızı-yeşil renklere bağlı türüdür: Çocuk kırmızıyla yeşili birbirinden ayıramaz. Doktor renk tablolarıyla çocuğun bütün renkleri görüp görmediğini, renkleri birbirinden ayırt edip edemediğini kontrol eder.
Tavsiye!
Kontakt Lens: Çocuğunuzda görme bozukluğu tespit edildiyse ve lensleri kendi başına takıp çıkarabilecek kadar el becerisine sahipse, kontakt lens kullanabilir.
Doğuştan göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir hal alması sorunu (katarakt) olan bebekler kontakt lenslerle körlükten korunabilir: Opak göz içi lensi ameliyatla çıkarılır ve göz doktoru yeni doğan bebeğe, gözün eksik olan ışığı kırma yetisini karşılayan bir kontakt lens takar. Zaman içinde, gözün büyümesine paralel olarak lenslerin de daha büyükleriyle değiştirilmesi gerekir; bunu önceleri göz doktoru, daha sonra anne babalar yapabilir. Ancak görme fonksiyonları olgunlaştıktan sonra sabit plastik bir lens yerleştirilebilir.