Eskrim maçları iki rakibin hafif, küt uçlu kılıçlarla yaptığı dövüşlerden oluşur. Sayı, rakibin vücudundaki hedef bölgelere kilim ucuyla tuş yaparak kazanılır. Hedef bölgeler kullanılan kılıcın türüne göre belirlenir. Çağdaş eskrim yüzlerce yıllık, savaşta kılıç dövüşü geleneğinden geliştirilmiştir. Kılıç dövüşü, 16. yüzyılda hayatta kalmanın yollarından biri olarak değil, spor olarak ortaya çıktı. Eskrim çağdaş olimpiyat oyunlarına ilk defa 1896’da katılmış ve bugüne değin görülmüştür. “Fencing” (eskrim) terimi savunma sözcüğünden türemiştir, kılıç dövüşünün savaş alanında can alıcı bir beceri olduğu zamanları çağrıştırır. Karşılaşmalarda kullanılan kılıçların türüne göre ayrılan üç çeşit eskrim vardır: flöre, epe ve kılıç. Eskrim temelde bir Avrupa geleneğidir. Özellikle Fransa ve Italya ile ilişkilendirilir, bu nedenle halen kullanılan eskrim terimlerinin çoğu Fransızca’dır.
Sporcu Profili
Hafif ve kıvrak bir bünyeye yatkın olan eskrim şampiyonları için sürat, hızlı karşılıklar, çeviklik ve seri ayak hareketleri önemli özelliklerdir. Duruş şekli, denge el-göz koordinasyonu da ayrıca gerekli niteliklerdir. Zihinsel yetenekler de fiziksel olanlar kadar can alıcıdır: Konsantrasyon, hızlı düşünme, taktik ustalık gibi özelliklerin hepsi önemlidir.
Pist Üzerinde
Eskrim karşılaşmaları pist olarak bilinen dar, yükseltilmiş bir platformda yapılır. Pistteki dövüş alanının her iki ucunda bir geri kaçış uzantısı vardır. Platformun yüksekliği değişebilir, pist izleyicilerin karşılaşmayı daha iyi görebilmeleri için yükseltilir. Dövüş alanı kaymayan, iletken, zemin tuşlarını etkisizleştiren bir ağla kaplıdır.
Malzemeler
Eskrimde üç farklı silah kullanılır: flöre (yeni başlayanların eskrimi öğrendikleri kılıç), epe ve kılıç. Her birinin rakibin gövdesinde kendilerine ait sayı bölgeleri vardır ve kendi kurallarıyla oynanır. Seçkin eskrimciler çoğunlukla, üçünde birden ustalaşmaktansa, bu disiplinlerden birinde uzmanlaşmayı tercih eder.
Kabzalar
Kabza, eskrimcinin silahı tuttuğu yerdir ve başlıca dört çeşidi vardır: Fransız, İtalyan, İspanyol ve pistol. Fransız kabzası (burada gösterilen) hem yeni başlayan, hem de ileri düzey eskrimciler arasında yaygındır.
Kurallar Ve Düzenlemeler
Bir eskrim karşılaşması, aralarında bir dakikalık duraklamaların bulunduğu üç dakikalık vuruşmalardan oluşur. 15 puana ilk ulaşan ya da karşılaşmanın sonunda daha çok puana sahip olan yarışmacı maçı kazanır. Yarışmacılar rakibin gövdesindeki hedef bölgelere geçerli bir tuş yaparak sayı alır. Eskrimdeki her üç dalın kendi ilgili hedef alanları vardır. Eğer bir eskrimci kendi tarafındaki sınırı geçerse, rakibe bir puan kazandırır. Olimpiyat oyunlarında hazırlık turları yoktur, sadece eleme maçları yapılır.
Eskrim Terimleri
Eskrim Fransa, İtalya ve İspanya’da yaygın bir uğraştı ve çoğu teknik terim Fransızca’dır.
ATTACK AU FER: Rakibin kılıcına yapılan atak.
CORPS A CORPS: Kelimesi kelimesine “göğüs göğüse” olarak çevrilir, bu iki eskrimcinin birbirine temas ettiği andır (kuraldışı bir hareket).
COUP SEC: Kılıçların katı ve kesin bir biçimde buluşmak (harfiyen “kuru” vuruş).
DEROBEMENT: Rakibin kılıcından kaçamak’ı bir şekilde kurtulmak.
DESSOUS: Düşük çizgi.
DESSUS: Yüksek çizgi.
FINALE: Saldırının son bölümü.
JOUR: Saldırı yapılabilecek bir açıklık.
REPARTEE: Kılıç koluyla yinelenen saplama hamleleri.
TOUCHE: Silahla gerçekleştirilen tuş.
Temel Hedef Bölgeleri
Gövde ana hedef bölgesidir (flore dalında tek hedef bölgesi). Saldırı amacıyla gövde dört bölüme ayrılır; üst yarımda kalan alanlara yüksek çizgi, alt yarımda kalanlara düşük çizgi denilir.
İç Ve Dış Çizgiler: Gövdedeki dört bölüm iç ve dış çizgiler olarak tanımlanır. Hedef bölgesinin kılıcı tutan elin avuç tarafına bakan iki bölümü iç çizgiler olarak bilinir. Kılıcı tutan elin tersine bakan iki bölümü dış çizgiler olarak anılır.
Yüksek Çizgiler: Yüksek çizgilerin iki bölümünün her biri, ikişer bölüme daha ayrılır. Guarte ve sixte (dört ve altı) tuşları, kılıç eli avuç yukarı çevriliyken yapılır. Tierce ve quinte (üç ve beş) tuşları kılıç eli avuç aşağı çevriliyken yapılır.
Karşılaşma Nasıl Sürüyor?
Eskrim karşılaşmaları sporcuların en garde çizgilerinin gerisinde yerlerini almaları ile başlar. Hakem vuruşmayı “en garde” diye bağırarak başlatır. Birbirini izleyen ataklar, savuşturmalar ve karşı ataklardan (riposte) oluşan atletik ve hızlı (elektronik puanlama sistemini gerekli kılacak kadar) bir oyundur. Flöre ve kılıç dallarında “geçiş hakkı” kuralı iki oyuncu ayni anda tuş yaptığında hangisinin puan alacağını belirler. Bu, genel olarak saldıran oyuncunun puanı alması anlamındadır. Epe dalında, her iki oyuncu da puan alır.
Teknik Ve Taktikler
Eskrim teknikleri rakibin vücudundaki geçerli hedef bölgelerine başarılı tuşlar yapmaya odaklanır. Saldırı ve savunma hamleleri karşılaşmalarda eşit ölçüde önem taşır ve becerikli bir eskrimci bir saldırıyı karşı saldırı fırsatına dönüştürmek için savuşturabilir. Macera filmlerinde görülen çarpıcı ve korkusuz saldırıların aksine saldırıdan sakınabilmek ya da tuş yapabilmek için çoğunlukla kısa ve kesin hamleler gerekir — sezdirmeden yapılan bir saldırıyı öngörmek çarpıcı olanları öngörmekten daha zordur.
Saldırı
Saldırı, kılıç kolunu rakibe doğru uzatmayı gerektirir. Kol, omuzdan dümdüz uzanır ve saldırı akıcı bir hareketle gerçekleştirilir. İleri atılmak saldırının etkisini artırır.
Savuşturma
Savuşturma bir savunma eylemidir. Bu hamle rakibin kılımı saldırı yönünden saptırmak ya da engellemek için tasarlanmıştır. Savuşturmalar saldırılan bölgeye göre adlandınlır, “quarte” savuşturması gibi.
Ripost
Ripost savuşturmayı izleyen karşı hamledir. Rakibin kılıcı savuşturmayla saptırıldıgında, bu savunana kendi saldırısını yapabileceği bir açıklık bırakır. Ripost savuşturmanın hemen ardından yapılabilir ya da ertelenebilir.