Sinir hücrelerinin ortak çalışması aksarsa ve bir kısa devre olmuşçasına birdenbire çıkan uyarılar kaslara yollanırsa, kaslar istem dışı titremelerle, kasılmalarla tepki verir ve bir kramp nöbeti oluşur. Sinir hücrelerinin neden birdenbire aynı anda hatalı sinyaller yollamaya başladığı henüz anlaşılamamıştır. Bu tip krizler sürekli meydana geliyorsa, bunlara epilepsi ya da sara nöbetleri adı verilir. Bir hastalık sırasında kramp nöbetleri ortaya çıkıyorsa, bunlar örneğin ateşli havale sırasında ortaya çıktığı gibi, geçici kramplar olabilir. Krizler süresine göre ikiye ayrılır: Sadece saniyeler süren ve genellikle hiç fark edilmeyen küçük krizler; çocuğun bir çığlık atarak donakalması ve gözlerini devirmesiyle başlayan büyük krizler. Çocuk morarır ve bilinci kapanır. Yaklaşık 15 saniye sonra kaslar ritmik bir şekilde titremeye başlar. Genellikle çocuk idrar kaçırır ve ağzından köpük gelir.
Kriz esnasında çocuğun kendi kendini yaralama tehlikesi vardır (dilini ısırma). Kriz yaklaşık bir dakika sürer, daha sonra çocuk derin bir uykuya dalar. Bazı çocuklarda büyük bir kriz, çocuğun önceden keyifsiz bir havaya girmesiyle geleceğini belli eder.
Epilepsi Küçük Kriz: 1) Saniyeler sürer 2) Bilinç bulanıklığı 3) Kaslar titrer Büyük kriz; 1) Ani bir çığlıkla başlar 2) Vücut kaskatı kesilir 3) Bilinç kaybı 4) Ritmik kas titremeleri 5) Yüzün morarması 6) Ağızdan köpük gelmesi 7) İdrar kaçması 8) Kriz sonrası uyku
Doktora Gitmek Gerekir mi: Lütfen ilk sara krizinin ertesinde hemen doktora başvurun.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: Doktor çocuğunuzda nörolojik tetkikler yapacak ve elektroansefalogram (EEG) tekniğini kullanarak, beyin işlevlerinin nasıl ve nerede sorunlu olduğuna bakacaktır. Çocuğunuz sara krizleri geçiriyorsa, uzun yıllar boyunca doktor kontrolünde olması gerekir. 7 Yeni nöbetlerin olmaması için, doktor çocuğunuza yıllar boyunca düzenli olarak kullanması gereken epilepsi ilaçları verecektir.
Bu ilaçlar sinir hücrelerinin aşırı faaliyetini dengeler. Doktor düzenli kan testleriyle verilen dozların vücutla etkileşimini kontrol eder ve yan etkilerini olabildiğince az tutmaya çalışır. Akut krizi durdurmak için doktorunuz, kriz anında çocuğunuza verebileceğiniz Diazepam fitilleri yazar.
Sizin Yapabilecekleriniz: Sara krizlerinde en önemli ilk yardım önlemi, çocuğun yaralanmamasını sağlamaktır: çocuğunuzu yanlamasına, düz olarak yere yatırın ve etrafta çarpıp yaralanabileceği sivri köşelerle keskin kenarların olmamasına özen gösterin. Kalınca katladığınız bir mendili dişlerinin arasına sıkıştırın; böylece dilini ısırmaz. Kriz sırasında çocuğunuza doktorunuzun yazdığı Diazepam fitilinden verin.
Hemen ulaşabileceğiniz bir yerde bulunması için, ilacı buzdolabının tereyağı bölmesinde saklayın. Çocuğunuzun epilepsi ilaçlarını düzenli olarak almasını sağlayın, yoksa her an yeni bir krizle karşılaşabilirsiniz.
Komplikasyonlar: Büyük bir sara krizi esnasında beyne yeterince oksijen gitmez. Bu arada beyin hücrelerinin ölmesi riski vardır. Epilepsi hastalığı tedavi edilmezse, yıllar geçtikçe hastanın kişiliği değişir, konsantrasyon sorunları ve huzursuzluk görülür.