Egzama (Dermatit) Nedir? Neden Olur? Geçer mi? Belirtileri Ve Tedavisi

 

Egzama (Dermatit) Nedir? Neden Olur? Geçer mi? Belirtileri Ve Tedavisi,dermatit çeşitleri,egzema bulasicimi,egzama çeşitleri,egzama görüntüleri,dermatit bulaşıcı mı,Egzama püf noktalar,egzemaAlerjik yapıdaki çocuklarda öncelikle cilt sorunları ortaya çıkar. Cilt kuruluğu ve egzama, çocukluk döneminde en sık rastlanılan alerjik hastalıklardır. 2 yaşından küçük, alerjik yapıdaki çocuklarda ortaya çıkan ilk belirti cilt sorunlardır. Alerjik yapıdaki çocuklar alerjen gıda, stres, hava değişimi, kozmetik ürünler, deterjanlar gibi çeşitli dış etkenlere tepki verirler ve sonuçta ciltte kuruma ve cilt üzerinde iltihabi değişikliklerle kendini gösteren lezyonlar oluşur. Bu alerjik cilt lezyonlarına atopik dermatit, yani atopik bünye nedeniyle ortaya çıkan cilt iltihabı ya da egzama ismi verilir. Cildin gözle görülen en üst tabakası olan epidermis ile daha alttaki dermis tabakalarında alerjik yapının bir göstergesi olarak ortaya çıkan ve kaşıntıyla kendini gösteren kronik iltihap durumuna egzama ismi verilir.

Alerjik reaksiyon sonucunda ortaya çıkan iltihaplı doku belirgin kaşıntıya yol açar. Oluşan kaşıntı hissiyle hasta cildini kaşıdıkça ciltte oluşan iltihap artar ve oluşan kızarıklık ve döküntüler devam eder gider. Alerjik kişilerde suyla uzun süreli temas; yün, kuştüyü, kedi ve köpek tüyü gibi hayvan kaynaklı ürünlerle temas; yumurta ve kuruyemiş gibi alerjiyi tetikleyebilecek gıdalar tüketme; ev tozu, küf, nem gibi etkenlerle temas; stres ve kozmetik ürünler egzama hastalığını tetikleyebilir. Egzamalı cilt bölgelerinde cilt kızarıktır, cildin aşırı kuru olması dikkat çeker. Çocuklarda kaşıntı ve buna bağlı huzursuzluk belirgindir. Cildin bütünlüğü bozulduğundan egzamalı bölgelerde mantarlar ve bakteriler de aktif hale gelir. Tedavide amaç cilt kuruluğunu gidermek, bu durumun kronikleşmesine neden olan kaşıntıyı ve alevlenmeleri engellemektir.

Hastanın neye alerjiyi olduğunun belirlenmesi ve buna göre önlem alınması hastalığın tekrar tekrar alevlenmesini engeller. Egzama hastalığı bebeklik döneminde ortaya çıkar. Genellikle yüzde başlar ve yanaklar üzerinde cilt çok kuru ve kızarıktır. Kulak arkası, ön kol, cilt kıvrımları ve gövde en sık etkilenen diğer vücut bölgeleridir. Egzama kaşıntı hissi nedeniyle bebekte sürekli bir huzursuzluk nedenidir, bebek geceleri de rahat uyuyamaz. Egzama hastalığı, atopik bünyeli çocuklarda gözlenir. Ailede çoğu zaman alerji öyküsü vardır. Ufak bebeklerde ortaya çıktığında, tetiği çeken etkeni belirlemek çok zordur; annenin tükettiği gıdalardan hava değişimine kadar pek çok faktör söz konusu olabilir. Egzama hastalığı, çocuğun bağışıklık sistemi güçlenince kendiliğinden ortadan kaybolur.

 

Egzamalı Bebek ve Çocuk İçin Püf Noktalar

  • Egzamalı çocuğun cildi çok iyi bakım gerektirir. Çocuğun cildi her gün bebek yağı ya da tıbbi bir nemlendiriciyle nemlendirilmelidir. Cilt bakımı için özel kremler kullanılmalıdır.
  • Egzamalı çocuğun diyeti, hekim gözetiminde belirlenmeli, şüphe çeken gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
  • Egzamalı çocuğu strese yol açan adamlara sokmaktan kaçınılmalı, sık sık ortam değiştirilmemelidir.
  • Egzamalı bebeğin bol bol anne sütü tüketmesi en iyi beslenme şekli olacaktır. Egzamalı çocukta da anne sütüne devam edilmesi avantaj olur.
  • Emziren anne çilek, muz, yumurta, domates ve süt ürünleri gibi alerji tetikleme gücü yüksek gıdalardan kaçınmalıdır.
  • Egzama tedavisinde kortizon içeren kremler son derece nadir kullanılmalıdır. İlk aşamada nemlendiriciler, ikinci aşamada antihistaminik içeren kremler, üçüncü aşamada oluşan iltihabı azaltan ama kortizon içermeyen kremler, ancak çok inatçı cilt lezyonlarında kortizonlu kremler kullanılmalıdır.
  • Banyo sırasında pH değeri, cilt pH değerine yakın olan sabunlar kullanılmalıdır.
  • Banyoda uzun süre kalınmamalı, banyo sonrası ilk 3 dakika içerisinde cilt nemlendirilmelidir.
  • Egzamalı çocukların çamaşırları sabun tozuyla yıkanmalıdır. Egzamalı çocuğa “nefes alan” gevşek örgülü pamuk giysiler giydirilmelidir.
 

Yorumlar

Free Porn Video