Victor-Meyer Yöntemini Kullanarak Mol Kütlesi Hesaplama
Bu yöntem kolayca buharlaşabilen uçucu sıvıların mol kütlelerinin belirlenmesinde kullanılır. İlk defa 1878 yılında Zürich Üniversitesi Profesörlerinden Victor Meyer (Viktor Meyer) tarafından bulunmuş olup onun adıyla isimlendirilmiştir. Yüksek sıcaklıktaki maddelerin buhar yoğunluklarını ölçmede kullanılır. Kaynama noktası suyun kaynama noktasından en az 20 °C daha düşük olan sıvılarda uygun sonuçlar verir. Victor Meyer yöntemi kütlesi bilinen uçucu bir sıvının hacminin ölçülmesi ilkesine dayanır. Hofmann şişesine konulan molekül kütlesi belirlenecek sıvının hacmi, aşağıdaki şekilde verilen düzenek yardımıyla belirlenir. Hofmann şişesindeki sıvının hacmi buharlaşan sıvı ile yer değiştiren aynı hacimdeki havayı, oda sıcaklığındaki bir gaz büretinde bulunan su üstünde toplama ilkesine dayanarak ölçülür. Bu hacim, deney düzeneği içerisinde buharlaşan sıvı ile yer değiştiren havanın hacmine eşittir. Buhar ile yer değiştiren hava hacmi ölçülerek ideal gaz yasası yardımıyla sıvının mol kütlesi hesaplanır.
Gaz Yasalarını Kullanarak Mol Kütlesi Hesaplama
Gaz halindeki bir maddenin mal kütlesini hesaplamak için ideal gaz denkleminden yararlanılabilir
eşitliğini elde ederiz. Bu eşitlik yardımıyla mol kütlesi bilinmeyen bir gazın mal kütlesini, mal kütlesi bilinen bir gazın ise kütlesini hesaplayabiliriz.
eşitliği elde edilir. Eşitlik mal kütlesinin hesaplanması için düzenlenirse aşağıdaki formül elde edilir.
Mol Kütlesi Nasıl Hesaplanır? Hesaplama Yöntemleri | Konu Anlatımı adlı makalede sormak istediğiniz soruları bizelere yorum kısmından belirtebilirsiniz.
thanks abi 😀
süper oldu
siteyi beğendim admin
çok işime yaradı
evet ben beğendim