Dalga Modeliyle Açıklanan Olaylar Nelerdir?,Işığın tanecik halinde yayıldığı fikrini ilk kez Sir Isaac Newton (Sör Ayzek Nivtın) savunmuştu. Daha sonra ışığın dalgalar halinde yayıldığını savunan Huygens (Huygens), yansıma ve kırılma olaylarının dalga modeliyle de açıklanabileceğini gösterdi. 19. yüzyılda Maxwell (Meksvel) ışığı, elektrik ve manyetik alan titreşimlerinden oluşan bir elektromanyetik dalga olarak tanımlayarak düşüncelerini formüllerle ispatladı. Girişim ve kırınım olayları ışığın dalga modeli ile açıklanır.
Girişim:
Girişim, dalga olayının sonuçlarından biridir. Su dalgalarında kolayca gözlemlenebilir, Işığın dalga boyu çok küçük olduğundan ışıkta girişim olayı kolayca gözlemlenemez. Günlük yaşantımızda önemli bir yeri olan sabunun oluşturduğu köpük üzerinde gözlemlenen gökkuşağı renkleri elektromanyetik dalgaların girişimine örnek olarak verilebilir. Işıkta girişim deneyi ilk kez Thomas Young (Tamıs Yang) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu deney, ışığın dalga özelliğinde olduğunu kanıtlayan ilk deneydir. Young, uyguladığı deneyde ışığın su dalgalarında olduğu gibi girişime uğradığını ve bu nedenle ışığın dalga karakterinde olduğunu kanıtlamış ve ışığın dalga boyunu ölçmüştür.
Kırınım:
Işığın dalga modelinin kabul görmesinden sonra kırınım olayı da açıklanmıştır. Kırınım, girişim olayının bir benzeridir. Işığın kırınımı ilk defa Francesca Grimaldi (Françeska Grimaldi) tarafından yorumlanmıştır. Grimaldi, bir ışık kaynağı önüne yerleştirdiği bir cismin gölgesini incelediğinde gölge sınırlarının net olmadığını gözlemlemiştir. Bu durumu ışığın cismin kenarları çevresinde bükülmesi yani kırınıma uğraması şeklinde açıklamıştır.