İshal olan çocuklar çok miktarda sulu sıvı dışkı çıkarır ve bu dışkı kanlı ya da sümüklü de olabilir. Genellikle ishal kramplar halinde gelen karın ağrısıyla başlar. Çocuk ne kadar küçükse, ishal o kadar tehlikelidir: Çok su kaybedildiği için, özellikle hastalık belirtileri arasında kusma ve ateş de varsa, vücudun kuruması (eksikoz) tehlikesi vardır. İshallerin başta gelen nedeni mide-bağırsak nezlesidir. Çölyak hastalığı söz konusuysa, ilk belirtiler henüz bebeklikte, bebek tahıl içeren ilk besinleri yediği zaman ortaya çıkar. Çocuğunuzun ishali varsa, çok sıvı içmesine dikkat etmelisiniz. Ona en iyi gelecek içecekler portakal çayı ya da elektrolit içeren içeceklerdir.
Hijyen kurallarına uymak ishalde özellikle önemlidir: Hasta çocuğunuza baktığınız her seferden sonra ellerinizi yıkayın ve çocuğunuz tuvalete gittikten sonra tuvaleti dezenfekte edin.
- Bebeğinizin ishali sekiz saatten daha uzun sürerse,
- Ana okuluna giden çocuğunuzun ishali 12 saatten daha uzun sürerse,
- Okula giden çocuğunuzun ishali 18 saatten daha uzun sürerse doktora başvurun.
Doktorunuza, çocuğunuzun dışkısında dikkati çeken özellikleri açıklayın: Dışkı ne renk? Normalin üstünde kötü kokuyor mu? İçinde fark edilebilir besin artıkları var mı? Dışkı kanlı ya da sümüklü mü, lapamsı mı, su gibi mi?