Bronşiyal Astım Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Bilgi

 

Bronşiyal Astım Nedir Ne İyi Gelir Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında BilgiAstım çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkması, çocuğun bronşiyal sisteminin aşırı hassas olmasına bağlıdır. Hastalık genellikle krizler şeklinde kendini gösterir. Ancak sadece gece başlayan öksürme nöbetlerinin kökeninde de, örneğin toz akan alerjisine dayanan bir çocuk astımı olabilir. Bazı çocukların görünüşte hiçbir şikayeti yoktur, ama spor yaparken arada bir öksürüğe tutulurlar. Yine de akciğer fonksiyonu testinde, akciğerlerinde belirgin değişiklikler gözlenebilir.

Astımı olan her çocuğun, değerleri normale dönünceye kadar, enhalasyon ilaçlarıyla düzenli bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Bazı çocuklarda sadece alerjik tepkiler astım krizini başlatırken, çoğu çocukta sigara dumanı, toz, enfeksiyonlar ya da ruhsal yükler de krizi etkiler. Genellikle astım şikâyetleri sadece fiziksel zorlanma sonrası ya da esnasında ortaya çıkar. Astım hastası çocukların bronşiyal mukozası, tetikleyici uyaranlara karşı aşırı hassastır (aşırı tepki verir). Mukoza şişer ve aşırı balgam üretir. Aynı zamanda bronş kasları kasılır. Bu yüzden nefes yolları daralır ve akciğere hava gitse de, nefesin verilmesi zorlaşır. Bu yüzden, çocuk nefes verirken belirgin bir ıslık sesi duyulur.

Astım krizinde, nefes alıp vermenin kolaylaşması için çocuk dik oturur, nefes alabilmek için çaba harcar ve boğuluyormuş hissine kapılır. Bu yüzden dehşete düşer ve bu da nefes darlığını artırır. Bu kısır döngüyü kırmak, yani ilaçlarla kasın kasılmış halini çözmek ve mukozadaki şişliğin inmesini sağlamak önemlidir. Aksi takdirde beyne yeterli derecede oksijen gitmeyebilir.

 

En Sık Görülen Belirtiler: 1) Kriz şeklinde baş gösteren nefes darlığı, oksijen eksikliğinden dolayı morarma belirtileri olabilir. 2) Boğulma hissi 3) Nefes verirken zorlanma, hışırtılı nefes verme

Doktora Gitmek Gerekir mi: Çocuğunuz ilk kez astım krizi geçiriyorsa, lütfen hemen doktorunuza ya da acil servise haber verin.

Doktorunuzun Yapabilecekleri: Doktor bronşları genişletmek için, bronş spazmı çözücü ilaçlar kullanacaktır. Daha sonra doktorunuz alerji testleriyle alerjik tepkiyi tetikleyen maddeleri tespit eder ve bir akciğer fonksiyonu testi yapar. Uzun vadeli tedavi, yeni astım krizlerinin yaşanmaması için önemlidir. Bu amaçla, örneğin enhalasyon spreyleri gibi ilaçlar kullanılır. Acil durumlar için doktor size, astım krizi başlarken çocuğunuza verebileceğiniz ilaçlar (ilaçlar ve enhalasyon yoluyla alınacak kortizon ilaçları) yazacaktır.

 

Sizin Yapabilecekleriniz: Bir astım krizinde dikkat etmeniz gereken, sakin kalmak ve çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışmaktır. Çocuğunuz ne kadar korkarsa, nefes alıp vermekte o kadar zorlanır. Nefes vermeye çabaladıkça, sıvı kaybeder. Bu yüzden çocuğunuza bolca su verin, en iyisi küçük ve seri yudumlarla, ılık su içmesidir.

 

Yorumlar

Free Porn Video