Boşaltım sisteminin başlıca işlevi vücuttaki sıvıların bileşim ve hacminin normal sınırlarda olmasını sağlamaktır. Bu işlevinin bir yönü de hücre içinde besinlerin indirgenmesi sürecinde (metabolizma) oluşan artık ürünlerin vücut dışına atılmasını sağlamaktır. Metabolizma sonucu oluşan artık ürünler kan dolaşımıyla böbreklere geldiğinde buradaki süzme mekanizmasıyla idrarla atılır.
Bu arada vücut için gerekli ve yararlı maddeler geri emilerek tekrar kan dolaşımına katılır. Boşaltım sistemi vücuttaki artık ürünlerin atılmasında solunum sistemi, sindirim sistemi ve deriyle birlikte çalışır. Solunum sistemi yıkım ürünü olan karbondioksitin, sindirim sistemi sindirim sonucu oluşan artık ürünlerin, deri ise fazla miktardaki sıvı ve tuzun atılmasını sağlar. Boşaltım sistemi iki böbrek, iki idrar borusu (üreter), idrar kesesi (mesane) ve bir idrar kanalından (üretra) oluşur.
Böbrekler karın boşluğunda diyafragmanın altında omurganın iki tarafında yer alır. Böbreklerde oluşan idrar, idrar borularıyla idrar kesesine gelir ve orada birikir. Belirli bir miktar idrar toplandıktan sonra da idrar kanalından dışarı atılır. Sağlıklı bir birey günde 4-6 kez, toplam olarak yaklaşık 1.5 litre idrar yapar.