Çocuğunuzda kızıl ya da irinli bir boğaz iltihabından iki üç hafta sonra yeniden ateş yükselmesi, göz kapaklarında şişme, baş ağrısı, kanlı ve kahverengi idrar gibi şikayetler gözlemliyorsanız, sorun akut böbrek iltihabı (glomerulonefrit) olabilir. Böbrek sorunları çoğunlukla başka hastalıkların etkilerinden kaynaklanır. En çok iki ila on iki yaş arasındaki çocuklarda görülür. Hastalık nedeni genellikle kan dolaşımı yoluyla böbrek dokusuna ulaşan streptokok bakterileri ya da virüslerdir. iltihap idrarın çıkarılmasını zorlaştırır, böbrekteki kan dolaşımı kötü etkilenir. Sonuçta yüksek tansiyon ortaya çıkar.
Proteinler ve alyuvarlar kandan doğrudan idrara karışır, kullanılmış ve atılamamış metabolizma süreci artıkları ve su cildin altında toplanır (ödem oluşumu) ya da kanda birikir (zehirlenme). Ödemler özellikle yüzde ve göz kapaklarında belirgindir. Böbrek iltihabı vakalarının çoğu hafif geçer. Hastalığın ağır türü nadir görülür, ama uygun antibiyotik tedavisiyle bunlar da tamamen iyileştirilebilir. Çocuğun iki üç hafta yatakta kalması, daha sonraki dört ila altı hafta boyunca da kendini fazla yormaması gerekir.
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Hastalık genellikle irinli bir boğaz iltihabı ya da kızıldan sonra ortaya çıkar. 2) Orta ila yüksek ateş 3) Mide bulantısı ve baş ağrısı 4) Kanlı, kahverengi idrar 5) Yüzde ödemler 6) Sırtın böbreklerin bulunduğu kısmında, kasık bölgesine doğru yayılan ağrılar.
Doktora Gitmek Gerekir mi: Çocuğunuz tipik hastalık belirtilerini gösteriyorsa ve kısa süre önce kızıl ya da boğaz iltihabı geçirdiyse, hemen doktora gitmelisiniz.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: Çocuk iki üç hafta boyunca antibiyotik alır. Doktor böbreğin işlevlerini hafifletmek için, uygun bir beslenme rejimi (böbreği yormayacak besinler) düzenler. Bu rejimde az protein ve sıfır tuz bulunur, yağ ve karbonhidratlara izin vardır. Çocuğun içtiği sıvı miktarı ve çıkardığı sıvı miktarı birbirine uydurulmalıdır. Akut durumlarda çocuğun hastaneye yatması gerekebilir.
Sizin Yapabilecekleriniz: Çocuğunuzun doktorun verdiği yatak istirahatine uymasına dikkat edin. Böbrek bölgesini ve ayaklarını sıcak tutun. Çocuğunuzun beslenmesinde doktorun talimatlarına tamamen uyun.