Bir bitkinin tohumu doğada çimlendiği yerde büyür ve gelişir. ilk kök, gövde ve yapraklarının gelişimiyle birlikte bitki büyümesini sürdürür. Genç bir fidan geliştikçe kökleri toprağın derinliklerine uzanır, gövdesi kalınlaşır, yeni dalları ve yaprakları oluşur. Bitkiler yaşamları boyunca büyümeye devam eder. Bitkiler gelişimlerini kalıtsal materyaldeki bilgiler doğrultusunda sürdürmekle birlikte çevre koşullarından etkilenir. Bitkilerin büyüme ve gelişmesini etkileyen bu koşullar genellikle su, mineraller, sıcaklık, ışık, oksijen ve karbondioksittir.
Işık:
Bitkiler yeterli ışık aldığında büyür ve gelişir. Çünkü, özellikle yapraklarda besin sentezlenebilmesi için su ve karbondioksitle birlikte ışığa daha çok ihtiyaç duyulur. Bitki yaprakları dallarda ışık alacak biçimde dizilmiştir.
Sıcaklık:
Bitkiler genelde 15-30°C arasındaki sıcaklıkta iyi büyür. İlkbaharda hava sıcaklığının artmasıyla ağaçlar, tomurcuk oluşturur, yeni dallar ve yapraklar çıkarır.
Hava (Oksijen ve karbondioksit) :
Bitkiler besinlerden enerji elde etmek için havanın oksijenini kullanır, Kendi besinini üretebilmesi için de havadaki karbondioksiti kullanir, Besin ve enerji üretimi büyüme ve gelişme için gereklidir.
Mineraller :
Bitkinin büyümesi için gerekli mineraller toprakta ve suda çözünmüş olarak bulunur. Fosfat bu minerallerden biridir.
Su :
Bitkinin canlılığını sürdürmesi ve büyümesi için suya ihtiyacı vardır. Büyüme ve gelişme için gerekli besin sentezlenirken su ve suda çözünmüş mineraller de kullanılır. Su, topraktan köklerle alınır.
Bitkilerde Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir? Neler Etkiler? hakkında bir sorunuz varsa bizlere yorum kısmından bildirebilirsiniz