Skip to content

- Hücre zarı: Hücrenin dış yüzeyini çevreleyen bir tabaka oluşturur. Bitki ve hayvan hücrelerinin temel kısımlarından biridir.
- Sitoplazma: Hücre zarıyla çekirdek arasını doldurur. Bitki ve hayvan hücrelerinin temel kısımlarından biridir.
- Çekirdek: Hücrenin yönetim merkezidir. Bitki ve hayvan hücrelerinin temel kısımlarından biridir.
- Hücre duvarı: Bitki hücrelerinde bulunur. Hücre zarının dışında yer alır. Bitki hücrelerine şekil kazandırır, dayanıklılık sağlar ve onları korur. Hücre duvarı cansız bir yapıdır.
- Kloroplast: Bitki hücrelerinde bulunur. Hücrenin gereksinimi olan besin içerikleri bu organelde sentezlenir. Kloroplast, yeşil renk maddesi olan klorofil içerir. Klorofil, bitkilerin besin üretiminde güneş enerjisini kullanabilmesini Sağlar.
- Mitokondri: Hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan organeldir. Bu organelde besinler parçalanarak hücrenin kullanabileceği enerji açığa çıkarılır. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak yapılardan biridir.
- Koful: Hücrede depolama işinde görevli yapıdır. Su, besin ve atık depolayabilir. Hayvan hücrelerinde çok sayıda ve küçük, bitki hücrelerinde az sayıda ve büyüktür.
- Ribozom: Hücreye özgü proteinlerin sentezlenmesinde görevlidir. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak yapılardan biridir.
- Golgi cisimciği: Salgı maddelerinin oluşturulmasında görevlidir. Oluşan salgı küçük kesecikler halinde paketlenir. Bu kesecikler yoluyla salgı hücre içine ya da hücre dışına taşınır. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak yapılardan biridir.
- Lizozom: Hücre içinde büyük yapılı maddelerin sindirilmesinde görevlidir. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak yapılardan biridir.
- Endoplazmik retikulum: Hücre zarı ve çekirdek arasında bulunur. Hücrede madde iletimi görevi yapar. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak yapılardan biridir,
- Sentriyol: Hayvan hücrelerinde çiftler halinde bulunur. Hücre bölünmesinde görevlidir.
Free Porn Video