Beyzbol Nedir? Nasıl Oynanır? Teknikleri Ve Kuralları Hakkında Bilgi

 

Beyzbol Nedir Nasıl Oynanır Teknikleri Ve Kuralları Hakkında BilgiGenelde Amerikanın en tipik sporu olarak görülen beyzbol, dokuzar oyuncudan iki takımın oynadığı topa vurma oyunudur. Bir oyun genelde dokuz inning kadar sürer ve bu süre zarfında iki takım sırayla atış kullanır ve dört kaleyi koşarak geçip sayı yapmaya çalışır. Savunma takımı üç rakip oyuncuyu birden saha dışında bırakırsa topa vurma hakkını elde eder. Oyun sonunda en çok koşu yapan karşılaşmayı kazanır. Beyzbol İngiliz rounders sporunun Kuzey Amerikalı yorumudur. Resmi bir doğum tarihinden bahsedilemese de oyunun ilk kez tam anlamıyla belgelendiği tarih 1838’dir. Profesyonel beyzbol temelde Amerikan sporudur ama başka ülkelere de yayılmıştır, Çin’de, Japonya’da, Güney Kore’de, Tayvan’da, Küba’da ve Venezuella’da profesyonel ligler düzenlenmektedir.

Hayallerin Sahası

Beyzbol sahası iç saha ve dış saha diye iki alana bölünmüştür. Iç saha dört kale noktasının köşelerini oluşturduğu bir ‘elmas” adı verilen iç alan ve atıcı tümseğinden oluşur. İç saha çim çizgisi ve başlangıç vuruş noktasından başlayan ve topun vurulacağı alanı belirleyen iki faul çizgisi ile sınırlanmıştır. Dış saha ise iç saha çim çizgisi ile çitler arasındaki bütün alanı kapsamaktadır.

Oyuncu Profili

Beyzbol beceri, strateji ve atletik kapasite oyunudur. Yakalama, vurma ve fırlatma işlerinin hepsi de müthiş bir el-göz koordinasyonu gerektirir. Ayrıca atıcı karşısında müthiş bir reflekse sahip olmak gerekir. Vurucuların topa vurup vurmama konusunda karar vermeleri için bir saniyeden az vakitleri vardır. Kondisyon bir başka önemli özelliktir çünkü kaleler arasında süratle koşmak ve topun peşinde koşmak gerekmektedir. Fiziksel dayanıklılık 162 karşılaşmalık normal sezon için hayatidir.

 

Sahada

Sahada dokuz tane savunma pozisyonu vardır. Atıcı atış için atıcı tümseğinde durur, tutucu oyuncular ise vuruş noktasının arkasında bekler. Birinci kaleci, ikinci kaleci, üçüncü kaleci ve kısa engel iç sahayı kaplar. Sol, orta ve sağ saha oyuncuları ise diş sahayı kontrol eder.

Atıcı Tümseği: Atıcı tümseği 5.5 metre çapında maksimum 25.5 cm yüksekliğindedir. Tümseğin hemen arkasında atıcının lastiği denen küçük bir yastık bulunur. Atış sırasında atıcının bir ayağı bu lastiğe değmelidir, böylece en fazla bir adım öne ya da arkaya kayabilir.

Atış Sırası Ve Out

Beyzbol atış sırası adı verilen bölümlerde oynanır. Bir atış sırası boyunca takımlar bir savunma bir de vuruş yaparlar. Konuk takım her zaman ilk yarıda vuruş yapar, buna üst yarı denir. Ev sahibi takımsa ikinci yarıda yapar ve buna da orta yarı denir. Çoğu ligde dokuz atış sırası sonunda en çok koşu sayısı yapan takım kazanır. Eğer dokuz atış sırası sonunda sonuç berabere ise takımlar atış sıraları oynanır. Oyun, bir takım atış sırasını önde bitirene kadar devam eder. Ulusal Ligde en çok 25 atış sırası oynanmıştır. En uzun oyun 8 saat 40 dakika sürmüştür.

 

Oyun Dışı Kalmak

Beyzbol topun savunmada olduğu az sayıda oyundan biridir. Amaç üç tane vurucuyu oyun dışı bırakmaktır ve bunun bir dizi yolu vardır. Dört tanesi şunlardır: hakem vurucunun üç ıska yaptığını söyler; vurucu havaya doğru vurduğu top (buna hava topu denir) oyun sınırları içinde ya da faulün olmadığı durumlarda yere değmeden önce savunma oyuncusu tarafından yakalanır; topu elinde tutan savunma oyuncusu kalede olmayan koşucuya dokunursa veya top elinde olan savunma oyuncusu koşucunun varması gereken kale noktasına koşucudan önce topu değdirirse.

1

Tutucunun Giyecekleri: Vurucunun tam arkasında duran tutucu saatte 160 kilometre hıza çıkabilen toplara maruz kalır. Bu nedenle giysileri korunma amacıyla tasarlanmıştır. Maske, diz yastıkları ve incik korumaları sert plastikten yapılmıştır. Göğüs koruyucusu ise hayati öneme sahip organları korumaya yöneliktir. Tutucu; maske, göğüs koruyucu, ekstra koruma, dizlikler, incik korumaları ve ayak korumaları giyer.

Üç Iska Ve Dışarıdasın

Vurucunun iska bölgesine fırlatılan topa üç kez vurma hakkı vardır. Eğer oyuncu sopasını sallar ve kaçırırsa, top ıska bölgesinde olsun ya da olmasın hakem “iska” diye bağırır. Vurucu ıska bölgesine gelen topa sopasını sallamazsa ya da top faul çizgisi dışına çıkarsa yine ıska sayılır. Eğer vurucu iki ıska geçmişse üçüncü seferde faul çizgisini aşan top ıska sayılmaz. Ama bu kuralın bir istisnası vardır. Eğer vurucu sopasını içinde bulunduğu çanakta tutar (buna bunt adı verilir) ve top iki seferden fazla faul çizgisini aşarsa yine ıska sayılır ve vurucu oyun dışı kalır. Eğer vurucu sopasını sallar ve topu oyun alanı içine düşerse ilk kaleye doğru koşmaya başlar.

2 3

1

 

Yorumlar

Free Porn Video