Bebekler kolayca soğuk alır. Öksürme ve nezlenin yanı sıra, bu gibi durumlarda birkaç gün boyunca ateşleri yükselebilir ve genellikle soğuk algınlığını bir orta kulak iltihabı takip eder. Soğuk algınlığında çocuğunuz için nem oranı yüksek, aşırı ısıtılmamış (18°C) bir ortam en uygunudur.
Bebeğinizin Bolca Sıvı Tüketmesine Dikkat Edin: Anne sütü, çay ya da su içmesi iyi olacaktır. Bir hafta içinde soğuk algınlığının geçmiş olması gerekir, hastalık hâlâ geçmediyse doktora gitmelisiniz.
Nezle: Nezleli bebekler uyumakta zorlanır ve güçlükle nefes alır. Birkaç yudumdan sonra emmeyi bırakırlar, çünkü emerken nefes alamazlar. Burun deliklerinde balgam kıvamında ya da daha katı sümük birikir. Bebeğiniz emmeyi bıraktıysa ve nefes almakta zorlanıyorsa, hemen bir doktora Virüslerin neden olduğu nezlelere karşı özel bir tedavi yoktur. Tek yapabileceğiniz, bebeğinizin burnunun, özellikle beslenme sırasında, olabildiğince tıkanmamasını sağlamaktır. Ucu pamuklu çubuklar ya da sümüğü emecek pompalar kullanmayın.
Bebeğinizin burnunu sicim seklinde bükülmüş, kuru pamukla dikkatlice temizleyin. Daha sonra burun iç çeperinin nemli kalmasını sağlamak için, burun kanallarına fizyolojik tuzlu su içeren burun damlası damlatın ya da burun spreyi sıkın. Evde yapabileceğiniz burun damlası, mercanköşklü tereyağ ya da birkaç damla anne sütü de burun kanallarıın açmaya yarar. Nezleli bebeklere verilebilecek homeopati ilaçları ise, günde üç kez beş globuli Sambucus D3, burun akıntısı için de günde üç kez beş globuli Allium cepa D4’tür.
Öksürük: Nezle olan çocuklarda neredeyse her zaman öksürük de görülür. Bebeğin bunların yanı sıra ateşi varsa, nefes darlığı çekiyorsa ya da öksürüğü bir hafta içinde iyiye gitmediyse, kesinlikle doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler yoksa, evde yapabileceğiniz ve günde dört kez verebileceğiniz öksürük şurubu da yeterli olacaktır. Yoğun balgamı sökmek için fizyolojik tuzlu su solüsyonu ve ambroxol gibi bir balgam sökücü ilacın enhalasyonu (buharlı solunum tütsüsü) faydalı olacaktır.
Ateş: Bebekler her soğuk algınlığında çocuklara göre daha çabuk ateşlenir. Bebeğinizin ateşi 39°C’nin üzerine çıktıysa, bir doktora danışmalısınız. Ateş üç günden daha uzun bir süre boyunca 38,5°C’nin altına düşmediğinde de doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler yoksa, bebeğin ateşini baldır sargısıyla, özel ateş düşürücü bebek fitili ya da ateş düşürücü bebek şurubuyla düşürebilirsiniz. Ateşi olan bir bebek kesinlikle normalden daha kalın giydirilmemelidir. Aksi takdirde vücut tehlikeli olabilecek kadar aşırı ısınabilir.