Bebeklerde Kusma Neden Olur? Nasıl Önlenir? Sebepleri

 

Bebeklerde Kusma Neden Olur Nasıl Önlenir SebepleriBebeklerin neredeyse yarısı, ciddi bir hastalıktan bağımsız olarak, arada sırada kusar. Bebekler neredeyse her zaman bardaktan boşanırcasına çıkarır. Ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda ardı arkası kesilmeyen kusmalar her zaman ciddiye alınmalıdır. Aksi takdirde, çok kereler kusma sonucunda vücut dokusunda su kaybı ve kuruma (eksikoz) meydana gelir.

Pilor Daralması: Üç ayın altındaki bebekler sık kustuğunda, pilor daralması (pilorostenoz) ya da pilor bölgesindeki kasların ağrılı kasılması (pilorospazm) şüphesi doğar. Bu gibi durumlarda mide çıkışındaki halka şeklindeki kas daralır ve besinler mideden onikiparmak bağırsağına taşınamaz. Erkek çocuklarda bu hastalığın görülme sıklığı, kızlara göre beş kat daha fazladır.

Pilor Daralmasının Belirtileri Şunlardır: Yaklaşık olarak ikinci haftadan itibaren bebek her yemekte bardaktan boşanırcasına kusar, ama hemen ardından saldırırcasına emmeye devam eder. Birkaç gün içinde bebek kilo kaybeder ve idrar miktarı azalır. Bebek ilk birkaç gün huzursuzdur, sonra çevreye ilgisini kaybeder. Hayati tehlike söz konusu olduğundan, bebeğin hemen doktora götürülmesi gerekir. Pilor daralması cerrahi yolla, şişmiş ya da kasılmış halka biçimli kasın kesilerek açılmasıyla iyileştirilir.

 

Taşma Kusması (Özofageal Reflü): Mide çıkışı nasıl darala biliyorsa, mide girişi de, diyaframda küçük bir yırtık ya da midenin fazla dolması sonucu tam kapanmayabilir. Bu gibi durumlarda öksürürken ya da bebek tuvaletini yaparken ıkındığında, midenin içindekiler yemek borusundan geçerek bebeğin ağzına gelebilir (reflü). Bu sırada asitli mide sıvısı yemek borusunun iç çeperini yakarak iltihaplandırır (özofagitis). Bebek bu hastalıkta da kilo kaybeder. Doktorun teşhis için yapacağı incelemeler de, sizin yapabilecekleriniz de pilor daralmasında belirtilenlerle aynıdır.

Yeniden Çiğneme (Ruminasyon Bozukluğu): Bebek, besinleri midesinden yeniden yukarı çıkararak keyifle yeniden çiğniyor ve belki bu sırada elini ağzının iyice içine doğru sokuyorsa, ruhsal sorunlardan kaynaklanan bir yeniden çiğneme (ruminasyon) söz konusu olabilir. Çocuğun dikkati başka yerlere çekildiğinde, çiğneme hareketlerini durdurur. Yeniden çiğneme alışkanlığı olan bebeklerin yoğun bir ilgi ve şefkate ve olabildiğince, yukarı çıkaramayacakları, püre ya da yoğunlaştırılmış mama gibi daha sert besinlere ihtiyaçları vardır.

Alışkanlık Olarak Kusma: Bebekler ilk üç dört aylarında bazen o kadar saldırırcasına süt içer ve bu arada o kadar çok hava yutar ya da o kadar büyük porsiyonlar alırlar ki, yemeklerden sonra düzenli olarak çok ya da az miktarlarda kusarlar. Ama çok sağlıklı bir şekilde büyümekte olduklarından, endişelenmeye gerek yoktur. Daha küçük öğünler daha sık olarak güne yayılır, beslenme ortamı hoş, huzurlu ve rahat olursa, çocuk yemekten sonra gazını iyi çıkarabilir ve bedeninin üst kısmı döşeğin altına konacak bir destek yardımıyla biraz yüksekte tutulursa, bu kusma alışkanlığı da daha iyiye gidebilir.

 

Bağırsak Tıkanması Şüphesi: Safralı ya da kanlı kusan her çocukta bağırsak düğümlenmesi olabilir ve Çocuğun hemen hastaneye götürülmesi gerekir. Hastanede ultrason yardımıyla tanı konur ve uygun tedaviye başlanır.

Doktora Gitmek Gerekir mi: Bebeğiniz her yemekten sonra bardaktan boşanırcasına kusuyor ve kilo kaybediyorsa, onu doktora götürmeniz gerekir.

Doktorunuzun Yapabilecekleri: Pilor daralması ya da taşma kusmasından şüpheleniyorsa, doktorunuz bebeği yemek yedikten hemen sonra muayene edecektir. Doktor karın bölgesinde dalga şeklinde hareketler görebilir ve stetoskobuyla pilor bölgesinde çınlayan sesler duyabilir. Daha ayrıntılı bir araştırma için ultrason ya da röntgen de gerekebilir. Muayene sonucunda doktor şüphesinde haklı çıktıysa, genellikle çocuğun hemen
bir hastaneye götürülmesi ve bir çocuk cerrahi tarafından ameliyat edilmesi gerekir.

Sizin Yapabilecekleriniz: Çocuğunuz yavaş kilo alıyorsa, öğünlerini küçük ve sık tutun. Gerekiyorsa biberonla verdiğiniz mamayı biraz koyulaştırın ve yediklerini kolayca çıkaramaması için, bebeğinizi süt emdikten sonra eğri bir pozisyonda tutun. Bebeğiniz yine de kilo almıyorsa, lütfen en kısa zamanda bir çocuk doktoruna gidin. Kusmalarda ilk ve en önemli önlem, çocuğun su kaybının eczanelerde satılan dengeli elektrolit çözeltileriyle karşılanmasıdır.

Çözelti 6°C ile 8°C arasında, buzdolabı sıcaklığında olmalıdır. Buna alternatif olarak, kendiniz de bir portakal çayı yapıp çocuğunuza içirebilirsiniz. Kusmayı yine de durduramıyorsanız, dimenhidrinat (örneğin Vomex A) verebilirsiniz. Bütün bu önlemler işe yaramıyorsa, kaybedilen sıvı infüzyonla bağırsak ya da damar yolundan vücuda kazandırılmalıdır. Bu tedaviyi yaptırmak için en uygun yer bir çocuk kliniğidir.

 

Yorumlar

Free Porn Video