Yaklaşık üçüncü aydan itibaren ilk dişler çeneden yukarı kendilerine yol açmaya başlar. Dişlerin daha sonra çıkacağı yerlerde ilk dişler dördüncü ve sekizinci ay arasında çıkar; diş etleri kalınlaşır. Birinci ve ikinci azı dişleri çıkarken (10-14. ay) Uca’ damarlar etkilenebilir ve acı veren morarmalar (hematom) görülebilir, ama genellikle diş çıkarma büyük sorunlar doğurmaz.
Bazen diş eti iltihaplanabilir, çünkü küçük çocuklar ne bulsa, temiz kirli demeden ağzına sokar. Bebekler çevrelerini böyle tanır: Ağzın içindeki dokuda çok sayıda dokunma siniri vardır ve bebek çevresini “kavramak” için onlarla da dokunur. Diş çıkarma süreci 3 ve 24. ay arasındaki bu oral döneme denk düşer.
Sizin Yapabilecekleriniz: Dişlerinin alttan bastırmasından kaynaklanan ağrıyı hafifletmek ve çiğneme gereksinimini de karşılamak için, bebeğinize ısırabileceği sert şeyler verin. İçi sıvı dolu ısırma halkaları, sert ekmek kenarları, elma parçaları, havuç, taze rezene kökü ya da sap kerevizi size önerebiliriz. Eczanelerde satılan menekşe kökleri, temizlemek mümkün olmadığından, hijyenik değildir.
Eczaneden alabileceğiniz, diş etinin üstüne sürülecek tentürler diş etini sadece kısa süreli uyuşturur ve etkileri çabuk geçer. Bebeğiniz ağrıdan ağlıyorsa, ona eczanelerde satılan ve ağrı kesici özelliği olan Calpol verebilirsiniz.