Allah Teala, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:”Hem kendinize hem de yolculara bir geçimlik olmak üzere denizde avlanmak ve bu avı yemek, size helal kılındı.” (Mâide, 5/96); “O, denizi, de (hizmetinize) ikram etti ki ondan taptaze et yiyesiniz, ve ondan kuşanacağınız süsler çıkarasınız.” Abdullah b. Omer’in rivayet ettiği hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bizim için iki ölü ve iki de kan helal kılınmıştır. İki ölü, balık ve çekirge; iki kan ise ciğer ve dalaktır.”
Balığın Faydaları
Balığın çeşitleri çoktur. Ey iyisi tadı leziz, kokusu hoş, orta büyüklükte, derisi ince olan, eti katı ve kuru olmayanı, akan tatlı suda çakılların üzerinde olan, atıklarla değil, bitkilerle beslenendir. Deniz balığı, değerlidir ve hoştur. Deniz balığının tazesinin sindirimi zordur ve çok balgam yapar. Ancak deniz balığı ve onun yerini tutan balıklar, değerli bir karışım meydana getirirler. O da, bedeni rahatlatır, meniyi artırır ve sıcak mizaçları ıslah eder. Tuzlu balığın en iyisi, yakın zamanda tuzlanmış olandır.
Tuzlanmış yılan balığı yapışkandır. Yılan balığı taze olarak yenildiği zaman karnı yumuşatır. Tuzlanıp bekletildikten sonra yenilirse, akciğer borusunu temizler ve sesi güzelleştirir. Ezilip harici olarak kullanılırsa, yavrunun eşinin (plasenta) ve bedenin derinliklerindeki fazlalıkların dışarı çıkmasını sağlar. Balık önemli bir protein, fosfor, kalsiyum ve vitamin (A, D, C, B) kaynağıdır. Balığın hücrelerin oluşumunda, dişlerin gelişiminde, kemiklerin ve omurganın kuvvetlenmesinde ve cinsel gücün artmasında büyük faydaları vardır.”‘