Geniz bademciği (adenoitler, geniz eti) damağın üstünde, gırtlak arka çeperinde bulunur ve çocuklarda bedenin bağışıklık sistemi gelişirken, antikor üretimi faaliyetinin yoğunluğuna bağlı olarak büyür. Bu nedenle, büyümeleri hastalıklı bir değişim anlamına gelmez. Ancak burundan nefes almayı engelleyecek kadar büyüyebilir ve çocukların artık sadece ağızdan nefes amasına, genizden konuşmasına ve uyurken çok horlamasına neden olur. Geniz bademciği orta kulak ve burun boşluğu arasındaki havalandırma yollarını (östaki borusunu) kapatıyorsa, orta kulakta sürekli sıvı birikmesinden dolayı orta kulakta kronik su toplaması görülebilir.
Çocuk kulak ağrısı çeker ve ağır işitir. Dil kökünde, yumuşak damağın sağ ve sol arkasında görebileceğiniz bademcikler (tonsiller) de, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için çalışır. Bu yüzden çocuklarda bademcik büyümeleri sık görülür. Büyümüş bademcikler mukoza dokusu rengindedir. Üstleri kaygan ya da pütürcüklü olabilir. Pütürcüklerin çukur kısımlarmda beyazımsı sarı “eksuda” görülür: Bu, toplanan iltihap değil, bademciklerin “terlediği” bir sıvıdır. Bazı durumlarda bademcikler o kadar büyür ki, ortadan birbirine değer. Bu durumda konuşmada “kabalaşma” ve burundan nefes almada güçlük görülür.
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Burundan solunum engellenmesi 2) Burundan konuşma 3) Horlama 4) Ağır işitme 5) İştahsızlık
Doktora Gitmek Gerekir mi: Çocuğunuz sürekli kulak ağrısı çekiyor ve ağır işitiyor, geceleri horluyorsa ve iştahı azaldıysa, bademciklerini (kulak-burun-boğaz) doktoruna göstermelisiniz.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: Geniz etleri büyüdüğünde, doktor hemen cerrahi müdahalede bulunmaz. Ancak geniz etlerinin büyümesinden dolayı nefes darlığı ya da kronik orta kulak iltihabı sorunu yaşanıyorsa, alınmaları gerekir. Başka bir sağlık sorunu olmayan çocuklar günümüzde hastaneye yatırılmadan ameliyat edilir. Ameliyattan önce çocuğun kanının normal pıhtılaştığından emin olmak gerekir.
Bunun için kan alınarak, laboratuvarda incelenmesi gerekir. Ayrıca çocuğunuzun örneğin soğuk algınlığı gibi akut bir hastalık geçirmiyor olması da şarttır. Büyümüş bademcilder sadece, solunumu iyice engelledikleri zaman ameliyat edilir. Çocuğunuz yılda üç kereden fazla ateşli ve irinli bademcik iltihaplanması geçiriyorsa, bademcilder ameliyatla alınmalıdır.
Sizin Yapabilecekleriniz: Çocuğunuzu olabildiğince çok temiz havaya çıkarın.
Evde Hazırlanan İlaçlar: Çocuğunuzun daha iyi nefes alabilmesi için buhar banyosu iyidir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıcak-soğuk duştan faydalanabilirsiniz.
Homeopati: Hangi destekleyici homeopati ilaçlarının kullanılacağı, vakanın kendine özgü belirtilerine göre belirlenir. Homeopati eğitimi almış bir doktora danışın.