Atlas Kemiği (1. Boyun Omuru) Kayması Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

 

Atlas Kemiği (1. Boyun Omuru) Kayması Nedir Belirtileri Ve TedavisiDoğumdan sonra ve yaşamın birinci yılı boyunca bebeğin atlas kemiğinde kayma varsa, bir simetri bozukluğu söz konusudur. Bu tanı, baş, kalça, ayaklar ya da vücudun orta kısmında omurganın tam ortada olduğu normal duruştan bir sapma olduğu anlamına gelir. Bu sapmalar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında doğuştan gelen boyun eğriliği (Torticollis neonatorum ya da Torticollis congenitalis), her çeşit kafatası asimetrisi ya da deformasyonu, çocuğun omurgasının arkaya doğru uzaması (opistotonus), sırtın yana eğilmesi (skolyoz), tek taraflı kalça eklemi sorunu (kalça displazisi), orak taban ve başın sabit bir şekilde eğri tutulmasına neden olabilecek, tek taraflı göz ya da kulak hastalıkları olabilir.

Boyun Eğriliği: Doğuştan gelen boyun eğriliği, kulak arkası kemik çıkıntısından göğüs kafesi kemiğine uzanan boyun kasında (musculus sternocleidomastoideus) değişimlere bağlıdır. Bu değişimler çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Boyun eğriliği en çok, bebeğin daha rahimdeyken örneğin makat pozisyonunda olması yüzünden sıkışık durumlara düşmesi ya da doğum kanalının dar olmasından dolayı doğum sürecinin uzaması nedeniyle oluşan kafatası asimetrileri sonucunda oluşur.

Nadir vakalarda, doğum esnasında yan boyun kaslarında kanamalı, ciddi yaralanmalar ve kaslarda kanama boyun eğriliğine yol açabilir. Omurgada hatalı oluşumlar (yanın omurga ya da tam oluşmamış omurga) daha da nadir rastlanan bir nedendir. Genellikle boyun eğriliğinden, birinci ve inci boyun omuru arasındaki bir eksen bozukluğu (subluksasyon) sorumlu tututur.

 

Bu tip bir sorun doğum sürecinde kafanın normal dönüşü sırasında meydana gelen bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Ancak yeni doğanların yüzde ellisinde, kafa yana doğru çevrilerek bu eksen kayması düzeltilebilir ve sorun yaratacak bir eğrilik ortaya çıkmaz. Bu müdahale atlas kayması Itirnaline karşı yapılan muayenede gerçekleştirilir.

Süt Çocuğu Skolyozu

Omurgada tek taraflı bir hatalı duruş (skolyoz) ya da omurganın gerilerek kasılması (opistotonus) durumlarında bütün omurga, kıvrılmamasına rağmen C şeklinde eğrilir. Bu sorunun nedenleri henüz bilinmemektedir. Omurgada hatalı oluşumlar ancak çok nadir, tedaviye cevap vermeyen vakalar da hastalık nedenidir. Bu vakalar röntgen kayıtlarıyla anlaşılır. Süt çocuğu skolyozu söz konusuysa, tüm sırtın tedavisi için yoğun, düzenli ve uzun süre devam ettirilen, nörofizyolojik esaslara dayanan bebek fizik jimnastiği yaptırılır. Böylece kaslardaki gerilim, kasılmış kasların (hipertonik) gevşemesi ve esnemesi, zayıf kalmış kısımların (hipotonik) güçlendirilmesiyle etkilenir. Aynı zamanda bebeğin yaşına göre vücudunu dik tutabilme becerisi de geliştirilmiş ve omurga duruşu normale dönmüş olur. 

Doktorunuzun Yapabilecekleri

Doktorunuz vücuttaki her çeşit eğriliği yoğun bir nörolojik ve organik muayeneyle açığa çıkaracak, gerekiyorsa röntgen aletleriyle yapılan incelemelere başvuracaktır. Ayrıca bebeğinizin gidişatını gözlemlemek için size düzenli aralıklarla kontrol muayenesi randevuları verecektir, bu muayenelere kesinlikle gitmelisiniz.

 
 

Yorumlar

Free Porn Video