Bütün çocukların yaklaşık yüzde dördü beş yaşına varmadan bir havale nöbeti geçirir. Çoğu çocukta havale tekrarlamazken, az sayıda çocuk her ateşli hastalıkta havale geçirebilir. Hastalığın başlarında ateş hızla çıkınca, havale nöbeti başlar: Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni gevşer ya da katılaşır, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler devrilir, ağızdan salya akar. 60 saniye içinde kramp çözülür ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Henüz tam olgunlaşmamış çocuk beyni, havale nöbetleriyle, ani ateş yükselmesinin neden olduğu sıcaklık değişikliklerine tepki verir.
En Sık Görülen Belirtiler: 1) Başlamakta olan bir enfeksiyon 2) Ateşin hızla yükselmesi 3) Ani bilinç kaybı 4) Bedende katılaşma ya da gevşeme 5) Kas kasılmaları 6) Salya akıtma 7) Nöbet sonrası uyuma
Doktora Gitmek Gerekir mi: Lütfen her havale nöbetini doktorunuza bildirin. Nöbetin yol açtığı kramp 60 saniyeden fazla sürerse, hemen doktorunuza ya da bir acil servise haber verin! Yardım gelene kadar geçen sürede, gerekiyorsa suni teneffüs uygulayan.
Doktorunuzun Yapabilecekleri: Doktor havale nöbetini ilaçlarla keser ve kramp çözücü bir ilaç (örneğin diazepam rectiole fitili) verir. Bu ilaç sadece akut nöbetlerde kullanılmalıdır. Çocukta havale geçirme eğilimi olduğunu biliyorsa, doktor korunma önlemi olarak her ateş yükselmesinde verilebilecek Diazepam tabletleri verir.
Sizin Yapabilecekleriniz: En önemlisi: Sakin olun. Çocuğunuzu sağlam bir konum olan yan pozisyona getirin ve dilini ısırmaması için, dişlerinin arasına kalınca katlanmış bir mendil sıkıştırın. Boynunu sıkıştıran bir giysi varsa, gevşetin ve çocuğu sıkı tutmayın. Çocuğunuzun havale geçirmeye meyilli olduğunu gözlemlediyseniz, her soğuk algınlığında ateşini ölçün ve ateşi yükselmeye başlar başlamaz baldır sargısı ya da ateş düşürücü fitil gibi önlemler alın. Çocuğun ateşi 38,2°C’nin üzerine çıktığında, ateş devam ettiği sürece doktorunuzun verdiği Diazepam tabletlerini vermeye devam edin.
Acil durumlarda kullanabileceğiniz Diazepam fitilini buzdolabının tereyağı bölmesinde tutun; oradan ilacı alması kolay olacaktır. Bir havale nöbeti baş gösterdiğinde, bu ilacı hemen devreye sokabilirsiniz.